Volledig scherm
Weidestraat 42 staat zo goed als op het spoor. © Paul Roovers/BD

Hoge nood langs het verhoogde spoor in Rosmalen

ROSMALEN - De wanhoop nabij lijken ze, de bewoners langs het verhoogde spoor in Rosmalen die zich verenigd hebben in bewonerscollectief Overlast verhoogd spoor Rosmalen. Al snel nadat het spoor vanwege de aanleg van het Máximakanaal moest worden verhoogd, klaagden ze over toename van trillingen door passerende treinen. Vooral goederentreinen veroorzaken overlast sinds het spoor in november 2012 in gebruik werd genomen.

Er zijn al veel mensen geconfronteerd met hun klachten. Maar Rijkswaterstaat wil voor slechts drie woningen erkennen dat sprake is van toegenomen hinder door trillingen en daar eventueel maatregelen treffen.

Het collectief vindt dat de rest van de bewoners in de kou staat  en appelleert nu aan de fracties in de gemeenteraad om hun landelijke partijgenoten in de Tweede Kamer te mobiliseren. 

Probleem in de discussie is dat er nooit een meting is gedaan waardoor het verschil in trillingen tussen het oorspronkelijke spoor en het verhoogde spoor vanaf het begin duidelijk werd. 

 Aad van der Steen heeft er namens de bewoners de gemeenteraad deze week op aangesproken. ,,De bewoners zijn op zoek naar een menselijke maat van helpen", aldus Van der Steen.

De menselijke maat, dat is waar de bewoners van Weidestraat 42 ook blij mee zouden zijn. Het huisje staat het dichtst bij het spoor, waar op een meter of zes hoogte de treinen voorbij rijden. De vrouw des huizes (68) is wel wat gewend , want ze woont inmiddels 55 jaar langs het spoor. Maar zo erg als het sinds eind 2012 is, zo erg was het nooit. Het woongenot is er behoorlijk op achteruit gegaan.  ,,De kopjes in de keuken trillen uit de kast", zegt ze. Moedeloos wordt ze er van. De trillingen zijn het ergst bij de oudere treinstellen en de goederentreinen die op andere momenten langs het huis denderen. Tegen geluid kun je je met dubbel glas weren, tegen trillingen is weinig te doen: ,,En je went er nooit aan".

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Bossche transferia steeds minder populair
  PREMIUM

  Bossche transferia steeds minder populair

  DEN BOSCH - De populariteit van de vier transferia aan de rand van de binnenstad in Den Bosch neemt af. De opbrengsten lopen de laatste drie jaar hard terug en worden de prognoses bij lange na niet gehaald. Dat geldt voor de drie transferia aan de Vlijmenseweg , De Vliert en De Pettelaar. Het medio vorig jaar geopende duurzame transferium aan de Deutersestraat leverde ruim 318.000 euro op, nog altijd bijna twee ton minder dan verwacht.
 2. Even een rustig mens worden door te kijken in de spiegels van de ziel
  VIDEO

  Even een rustig mens worden door te kijken in de spiegels van de ziel

  DEN BOSCH - Het dagelijkse ‘gejakker’ en de toenemende individualisering en modernisering, waarbij complete levens beheerst worden door gebruik van social media, zijn typisch voor deze tijd. Ze dragen ertoe bij dat het intermenselijke contact vaak op een laag pitje staat. En al helemaal met een wildvreemde. Hoogste tijd voor een tegenreactie, vinden de verbinders Annemieke van Dort en Thijs Verberne. De een legt het accent op het oogcontact, de ander op het freehuggen.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch