Volledig scherm
Weidestraat 42 staat zo goed als op het spoor. © Paul Roovers/BD

Hoge nood langs het verhoogde spoor in Rosmalen

ROSMALEN - De wanhoop nabij lijken ze, de bewoners langs het verhoogde spoor in Rosmalen die zich verenigd hebben in bewonerscollectief Overlast verhoogd spoor Rosmalen. Al snel nadat het spoor vanwege de aanleg van het Máximakanaal moest worden verhoogd, klaagden ze over toename van trillingen door passerende treinen. Vooral goederentreinen veroorzaken overlast sinds het spoor in november 2012 in gebruik werd genomen.

Er zijn al veel mensen geconfronteerd met hun klachten. Maar Rijkswaterstaat wil voor slechts drie woningen erkennen dat sprake is van toegenomen hinder door trillingen en daar eventueel maatregelen treffen.

Het collectief vindt dat de rest van de bewoners in de kou staat  en appelleert nu aan de fracties in de gemeenteraad om hun landelijke partijgenoten in de Tweede Kamer te mobiliseren. 

Probleem in de discussie is dat er nooit een meting is gedaan waardoor het verschil in trillingen tussen het oorspronkelijke spoor en het verhoogde spoor vanaf het begin duidelijk werd. 

 Aad van der Steen heeft er namens de bewoners de gemeenteraad deze week op aangesproken. ,,De bewoners zijn op zoek naar een menselijke maat van helpen", aldus Van der Steen.

De menselijke maat, dat is waar de bewoners van Weidestraat 42 ook blij mee zouden zijn. Het huisje staat het dichtst bij het spoor, waar op een meter of zes hoogte de treinen voorbij rijden. De vrouw des huizes (68) is wel wat gewend , want ze woont inmiddels 55 jaar langs het spoor. Maar zo erg als het sinds eind 2012 is, zo erg was het nooit. Het woongenot is er behoorlijk op achteruit gegaan.  ,,De kopjes in de keuken trillen uit de kast", zegt ze. Moedeloos wordt ze er van. De trillingen zijn het ergst bij de oudere treinstellen en de goederentreinen die op andere momenten langs het huis denderen. Tegen geluid kun je je met dubbel glas weren, tegen trillingen is weinig te doen: ,,En je went er nooit aan".

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Visboer Hans van der Heijden (61) stopt; na ruim een halve eeuw heeft Vught geen viswinkel meer
    PREMIUM

    Visboer Hans van der Heijden (61) stopt; na ruim een halve eeuw heeft Vught geen viswinkel meer

    VUGHT - Bloemen, champagne. Het was de afgelopen week aan het Moleneindplein in Vught een komen en gaan van klanten die afscheid kwamen nemen van visboer Hans van der Heijden (61). Een enkeling met tranen in de ogen. De Erpenaar heeft er een dubbel gevoel bij. ,,Heel leuk natuurlijk. Het is een blijk van waardering dat ze langs komen maar het is natuurlijk niet bepaalt een feestelijke gebeurtenis.”

In samenwerking met indebuurt Den Bosch