Volledig scherm
Auto's botsen op Ekkersrijt in Son © Bert Jansen

Initiatiefnemer gestaakte automeeting Den Bosch vindt besluit politie onredelijk: ‘Volgende maand hopelijk wel vergunning’

DEN BOSCH - ,,Ik had dan geen vergunning, maar wij deden niks verkeerd.” Initiatiefnemer Virgill van der Burgt van de gestaakte automeeting in Den Bosch noemt de vroegtijdige beëindiging door de politie van zaterdagavond ‘onredelijk’. Na een ongeluk in Son tijdens een automeeting daar, voegde deze groep van honderden autoliefhebbers zich bij de meeting in Den Bosch, waarop de politie besloot het stop te zetten. 

Mogelijk gebeurde het ongeluk in Son tijdens een race tussen twee auto's van de meeting. De organisatie stopte de bijeenkomst, waarop de groep besloot naar Den Bosch te vertrekken om daar aan te sluiten. Of het ongeluk ook echt een link heeft met de bijeenkomst ter hoogte van de BurgerKing op Ekkersrijt, weet de politie nog niet zeker. 

Bomvolle parkeerplaats

,,De parkeerplaats bij de KFC in Den Bosch stond bomvol”, zegt initiatiefnemer Van der Burgt over de automeeting die hij hield. Hij had geen vergunning voor de meeting, wat hij achteraf ‘niet handig’ noemt. Maar dat de politie besloot het daar helemaal stil te leggen, vindt hij jammer. ,,Het is onredelijk dat iedereen werd weggestuurd, terwijl wij niks verkeerds deden.” Volgens hem stonden vele motorkappen open en keken de autoliefhebbers hun ogen uit. 

Via Facebook werden vervolgens nieuwe locaties gedeeld, waar de meeting verder zou gaan. Van der Burgt koos uiteindelijk voor Piet Klerkx in Waalwijk, waar de hele stoet rond 22.00 uur naartoe reed. De politie volgde, want bij aankomst werden ook daar de autoliefhebbers weggestuurd. Contact zegt Van der Burgt niet te hebben gehad met de politie, waardoor hij zegt verrast te zijn dat zijn bijeenkomsten steeds werden gestaakt. Niemand werd aangehouden. 

Opnieuw proberen

Het is de eerste automeeting die hij hield, maar op 25 mei probeert Van der Burgt het opnieuw op dezelfde locatie. Wel zegt hij van deze keer geleerd te hebben: ,,Als ik geen vergunning krijg, dan doen we het ergens anders.” Hij denkt aan een parkeerterrein van de Brabanthallen, waarmee hij hoopt een goede afspraak te kunnen maken. 

De automeeting van afgelopen zaterdag in Den Bosch, die als Facebookevenement werd aangemaakt door Van der Burgt, had zo’n 2.700 geïnteresseerden. Honderden daarvan zijn daadwerkelijk gegaan. Het komende evenement heeft er zelfs nog meer: nu al 3.300 geïnteresseerden. 

In samenwerking met indebuurt Den Bosch