Wethouder Toine van de Ven (links) en voorzitter Henk Smeets onthullen het schilderij dat Jacques Frenken (rechts) schenkt aan het Vughts Museum.
Volledig scherm
PREMIUM
Wethouder Toine van de Ven (links) en voorzitter Henk Smeets onthullen het schilderij dat Jacques Frenken (rechts) schenkt aan het Vughts Museum. © Roel van der Aa

Jacques Frenken 90 jaar: ‘Gelukkig kan ik nu weer schilderen’

VUGHT - Hij tergde met zijn kunst de katholieke gemeenschap, terwijl hij eerder priester wilde worden. Maar het seminarie werd een kwelling. Gisteren werd kunstenaar Jacques Frenken 90 jaar en ja, dat vindt hij na een stevig ziekbed zelf ook bijzonder.

Quote

Ik wilde eigenlijk priester worden omdat ik volgens mijn moeder als priester sowieso in de hemel zou belanden

Jacques Frenken

Eigenlijk hoeft het van hem allemaal niet, al die aandacht. Hij schildert vooral voor zichzelf. Geeft uiting aan wat hij voelt en wat er in hem opkomt. Hij signeert zijn werken ook zelden. Verkoop van zijn kunst is niet het uitgangspunt. Toch stemt kunstenaar Jacques Frenken voor deze keer in met een interview. Gisteren vierde hij namelijk zijn negentigste verjaardag en dat vindt ook hij best bijzonder. Zeker omdat hij enkele jaren geleden nog door het oog van de naald kroop en blaaskanker overwon.

Frenken, klein van stuk, oogt breekbaar, maar praat voluit én met trots over zijn werk. Omdat hij het wat koud heeft, trekt hij een gestreept colbertje aan. Over zijn geruite blouse. Een vrolijke combinatie voor een kleurrijke man. ,,Ik heb een dunne schedel, zei mijn moeder altijd. Ben nogal bevattelijk voor koudjes. Daarom draag ik ook vaak een hoed. Vanwege mijn gezondheid verhuisden we vroeger van een bovenwoning in Den Bosch naar een huis aan de Wilhelminalaan in Vught. Op de lagere school werd ik gegrepen door tekenen en schilderen. Ik won met een tekening een doos kleurpotloden en verf.”

  1. Het mag: Horeca krijgt meer terrasruimte en de buren moeten er terecht kunnen zonder consumptie

    Het mag: Horeca krijgt meer terrasruim­te en de buren moeten er terecht kunnen zonder consumptie

    DEN BOSCH - Op de Parade, Markt en in de Kerkstraat komt vanaf 1 juni tot en met 15 oktober extra ruimte voor terrassen. De terrassen op de Parade zijn uitsluitend bestemd voor ondernemers van het plein. Op de Parade komt ook een paviljoen dat is bestemd als borrelplek waar gasten een drankje kunnen drinken ‘voordat zij worden geleid naar hun tafel in een horecabedrijf in de Korte Putstraat.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch