JBZ: zwangere ‘thuis’ in het ziekenhuis
DEN BOSCH - Niet meer wachten in dat ziekenhuisbed tot de bevalling eindelijk begint, maar thuis op de bank in het ziekenhuis liggen. Het Jeroen Bosch Ziekenhuis biedt zwangeren voortaan de mogelijkheid om in hun eigen vertrouwde omgeving hartfilmpjes van hun baby te maken.
Delen per e-mail
Voorheen moesten zwangere vrouwen die extra zorg nodig hebben hiervoor opgenomen worden en dat kon soms wel weken duren. Het gaat vooral om zwangerschappen waar het kindje groeivertraging heeft of als de vliezen vroegtijdig zijn gebroken. Ook vrouwen die minder leven voelen, of ongerust zijn als ze bijvoorbeeld eerder een vervelende zwangerschap hebben gehad, komen voor thuismonitoring in aanmerking.
Voortaan krijgen ze koffertje mee met daarin een mobiel CTG-apparaat. Die moeten ze in de nieuwe situatie eenmaal per dag thuis aansluiten. Vervolgens worden de gegevens direct doorgestuurd naar het ziekenhuis, waar het filmpje dan beoordeeld wordt. Elke dag is er contact met de gynaecoloog om te bespreken hoe het gaat. De zwangeren komen ook elke week nog een keer naar de polikliniek, aldus gynaecoloog Jacques Dirken. En als ze ergens over twijfelen of ze hebben een niet-pluisgevoel, kunnen ze natuurlijk altijd bellen.
75 vrouwen per jaar
De voordelen? Voor vrouwen die al moeder zijn, is het bijvoorbeeld prettig dat ze niet steeds weer naar het ziekenhuis moeten of opgenomen hoeven te worden. En zo zijn er ook vrouwen die somber worden van zo'n ‘medische omgeving', zeker als het lang kan duren. ,Verpleegkundige Antoinette Vissers. ,,Nu kunnen deze vrouwen rustig thuis zijn en krijgen ze toch de zorg die ze nodig hebben.”
Het is dan weer niet de bedoeling dat vrouwen thuis hun gang gaan net als anders. Ze moeten op doktersvoorschrift wel veel rusten. Kind van school halen of even boodschappen doen? Prima. Maar naar de sportschool of de hele dag op pad of bezig zijn? Dat is dan weer nadrukkelijk níet de bedoeling.
Overigens is het nieuwe beleid geen verplichting. ,,Tot nu toe hebben we vier vrouwen gevraagd en alle vier maakten ze graag gebruik van deze optie", aldus een woordvoerster. Maar het hóeft niet. De verwachting is dat jaarlijks 75 vrouwen bij het Jeroen Bosch Ziekenhuis gebruik zullen maken van thuismonitoring.
Ook bij andere specialismen
Het JBZ is overigens niet het enige ziekenhuis waar dit gebeurt, door het hele land is het in opkomst. Als thuismonitoring bij zwangeren overal zou worden toegepast, scheelt dat 5,4 miljoen euro per jaar, verwacht de bracheorganisatie. Overigens gebeurt hetzelfde ook steeds meer bij andere specialismen, zoals voor de ziektebeelden hartfalen en chronisch longlijden (COPD).
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Woonstichting Vught stampt 152 nieuwe woningen uit de grond; eerste woningen al in april klaar
VUGHT - De bouw van de vernieuwde Grote Zeeheldenbuurt in Vught verloopt voorspoedig. Het lijkt erop dat de eerste woningen niet rond de zomer maar al in het voorjaar kunnen worden opgeleverd. -
Heroes geeft de overwinning weg in Zwolle
De winst leek al binnen voor Heroes Den Bosch in de uitwedstrijd tegen Landstede Hammers, maar uiteindelijk liet de ploeg van Jean-Marc Jaumin de overwinning donderdagavond in Zwolle toch nog uit de handen glippen: 73-71. -
PREMIUM
Festivalorganisatoren willen Bossche toekomstvisie: ‘Is die er wel?’
DEN BOSCH - Losjes, SMÈRRIG, Oranjekade Festival en Biergarten Brabant: zomaar wat evenementen die zich door de jaren heen afspeelden in en rond de Kaaihallen op de Tramkade. Het is maar de vraag of dat in de toekomst kan. De hallen worden het domein van de skaters van World Skate Center (WSC). Festivalorganisatoren gaan op zoek naar iets anders en hopen dat de gemeente Den Bosch met een toekomstvisie komt voor evenementen in de stad. -
Bosch initiatief gids met lokale goede doelen ook in Alkmaar
DEN BOSCH - De Lokale Goede Doelen Gids zoals Den Bosch al sinds 2019 kent, is nu ook van start gegaan in Alkmaar. De Alkmaarse gids telt voorlopig 65 lokale goede doelen. De verwachting is dat binnenkort meer gemeenten aanhaken. -
Vught past plan Rozenoord aan: gevreesde openbare binnentuin die mogelijk overlast geeft, komt er niet
VUGHT - De openbare binnentuin die opgenomen was in het plan ‘Rozenoord’ in het centrum van Vught is van de baan. Omwonenden vreesden overlast en kaartten dat aan bij de gemeente. Ze vonden gehoor.
-
Schone bevoorrading Bossche binnenstad; er kan een schepje bovenop
DEN BOSCH - De Bossche binnenstad, ‘t Zand en het gebied tussen de Zuid-Willemsvaart en de Aa kan over vier jaar een zone zijn waarbinnen alleen bestel- en vrachtverkeer zonder vervuilende uitstoot is toegestaan. Die voorbereidende stap heeft de gemeente onlangs gezet voor de milieuzone waar alleen vrachtwagens met een roetfilter worden toegelaten. -
PREMIUM
Eén week gezond snacken: ‘Borrelplank met paprika en bietenstengels? Lekker!’
DEN BOSCH/VUGHT - Coronakilo's: wie heeft er geen last van? Daan Schapen-donk bedacht de Week van Snoep Goed, een week die de aanzet moet zijn voor gezonde alternatieven. -
Afrit Den Bosch Maaspoort A59 urenlang afgesloten door gevaar van omvallende bomen
DEN BOSCH - De afrit Den Bosch Maaspoort bij de A59 was donderdagochtend afgesloten. Dat meldde Rijkswaterstaat. Inmiddels is de weg weer vrij.
In samenwerking met indebuurt Den Bosch