Volledig scherm
vlnr Kawtar Hamzaoui, Mirte Roozen, Jerald de Leeuw (sturen van het jaar) Brent van Hasselt, Reham Yousef © Roel van der Aa

Jerald de Leeuw 'Student van het jaar' bij KW1C in Den Bosch

DEN BOSCH - Jerald de Leeuw gaat door zijn knieën als hij merkt dat het commentaar bij het laatste filmpje over hem gaat. "Zoiets verwacht je niet", zegt hij. "Deze prijs is een mooi gebaar voor de dingen die ontzettend leuk zijn om te doen", probeert de 20-jarige AV-specialist uit te leggen. Hij mag zich in 2019 de nieuwe 'Student van het Jaar' van het Koning Willem I College in Den Bosch noemen. 

De Leeuw werd gisteravond gekozen uit 18 genomineerden van evenzoveel opleidingen, goed voor zo'n 13 duizend studenten. "We hebben gezocht naar die typische mbo-er", aldus jurylid Cor van Gerven en lid van het college van bestuur van het KW1C. "We kijken naar creativiteit, innovatief vermogen, maatschappelijke betrokkenheid en bovenal vakmanschap", somt van Gerven op.

Jerald liep stage bij Talpa en schakelde bij Radio 538 de ochtendshow van 'Evers staat op' Hij bedacht, organiseerde op het KW1C voor Serious Request een online-uitzending; 'De Glazen School.' Ik zou later zelf graag grote evenementen willen produceren, schakelen of regisseren", zegt hij. Vrienden van Amstel, The Voice, Pinkpop lijken me vet om te doen. Welke student ik indrukwekkend vond? Reham Yousef uit Oss.
De 27-jarige Syrische won de award voor het meest bijzondere verhaal. "Ik adviseer jullie, niets is moeilijk voor hun die willen", zijn de laatste woorden in een filmpje waar de genomineerden zich voorstellen. "Waarom ik", reageert ze vol ongeloof. 

Vlucht

Reham Yousef vluchtte drie jaar geleden tijdens de oorlog met haar man, zoontje en dochtertje naar Nederland. Ze volgt in Den Bosch een opleiding voor tandartsassistent. In de avond zorgt ze voor haar gezin. In de ochtend staat ze soms om drie of vier uur op om voor haar mbo-toetsen te leren. "Ik ben leergierig. Wil iets in de maatschappij betekenen, niet thuis blijven zitten", legt ze uit. "De Nederlandse taal goed leren. Ik heb ontdekt dat dat prima kan als tandartsassistent. Hoe dit voelt? Ik heb heel veel meegemaakt. Ik geloof in mijn nieuwe kansen." 

In de categorie 'Bijdrage aan de community' was de award voor Kawtar Hamzaoui uit Zaltbommel. Ze liep stage bij Vluchtelingenwerk Zuid-Nederland in Zaltbommel. "Ik heb vrijwilligerswerk gedaan bij een verzorgingstehuis voor ouderen", zegt ze. "Je ziet dat die mensen vaak eenzaam zijn. Ik probeer te helpen door activiteiten te organiseren en een praatje te maken", aldus de 19-jarige student. Ze zegt in het filmpje dat ze een oogziekte heeft. "Ik moet binnenkort een oogoperatie ondergaan", aldus Hamzaoui. "De kans bestaat dat ik blind word. (...) Mijn boodschap: Denk positief. Met positiviteit en doorzettingsvermogen kom je heel ver." 

De KW1C award 'innovatie' ging naar de 19-jarige Mirte Roozen uit Tilburg die de opleiding Interieuradviseur volgt. De award voor vakmanschap ging naar de 20-jarige student kok Brent van Hasselt uit Schaijk.

  1. Automobilist bij rechter voor doorrijden na ongeluk: ‘Het was een reactie’

    Automobi­list bij rechter voor doorrijden na ongeluk: ‘Het was een reactie’

    DEN BOSCH - In en rond het Bossche station zijn tientallen beveiligingscamera’s geïnstalleerd. Een van die camera’s filmde op 25 juni een ongeluk op de rotonde voor het station. Een auto botste tegen een fietsster die voorrang had. Zij vloog enkele meters door de lucht en belande op het asfalt. De automobilist reed door. De 20-jarige Bosschenaar werd aangehouden dankzij het opgenomen kenteken. Hij stond deze week terecht bij politierechter H. Slaar.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch