De tent werd vrijdagmiddag bij de ingang van de Spoedeisende Hulp geplaatst
Volledig scherm
De tent werd vrijdagmiddag bij de ingang van de Spoedeisende Hulp geplaatst © Peter de Bruijn

Jeroen Bosch Ziekenhuis plaatst extra tent vanwege corona ‘Patiënten vooraf al scheiden’

VIDEODEN BOSCH - Bij de ingang van de Spoedeisende Hulp en de Huisartsenpost van het Jeroen Bosch Ziekenhuis is vrijdagmiddag in drie uur tijd een tent geplaatst. De zogenaamde triagetent wordt ergens volgende week in gebruik genomen. Wanneer precies is niet bekend. 

Volgens een woordvoerder van het ziekenhuis in Den Bosch wordt de tent dit weekeinde verder ingericht. ,,Een basale inrichting. De tent is bedoeld om patiënten die mogelijk wel of niet het coronavirus hebben te scheiden voordat ze in de wachtkamer terechtkomen.” 

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis verwacht dat het aantal patiënten volgende week flink gaat stijgen. ,,We zien al drie dagen dat het percentage met corona verdachte personen toeneemt”, aldus de woordvoerder van het JBZ. ,,We zitten dicht tegen het moment aan dat het efficiënter en beter is om de ruimte van onze huidige Spoedeisende Hulp helemaal  te gebruiken voor mensen die mogelijk drager zijn van het coronavirus. De reguliere spoedpatiënten worden dan ergens anders in het ziekenhuis opgevangen.”

Quote

Druk op intensive ca­re-bed­den bij JBZ neemt toe

Woordvoerder Jeroen Bosch Ziekenhuis

Volgens de woordvoerder is er in Den Bosch nog genoeg capaciteit om patiënten in het Jeroen Bosch Ziekenhuis op te vangen.  “De druk op onze intensive care bedden neemt wel toe. Twintig procent van de patiënten wordt erg ziek. Van die mensen komt zo’n twintig procent op de IC terecht.” Om voldoende capaciteit op de intensive care te behouden worden er ook vanuit Den Bosch patiënten met corona naar andere plekken in vooral het noorden van ons land verplaatst. 

De triagetent werd in drie uur gebouwd
Volledig scherm
De triagetent werd in drie uur gebouwd © Peter de Bruijn
De tent wordt dit weekeinde verder ingericht
Volledig scherm
De tent wordt dit weekeinde verder ingericht © Jeroen Bosch Ziekenhuis

Bernhoven in Uden

Bij ziekenhuis Bernhoven in Uden werd eerder al een triagetent geplaatst. Daar werden vrijdagmiddag binnenkomende patiënten aan een eerste onderzoek onderworpen. Artsen maken daar onderscheid tussen ernstige patiënten en zeer zieke mensen die direct naar de intensive care moeten. Dat gebeurt aan de hand van bloedprikken, longfoto’s en eventueel ook ct-scans

Directeur Geert van den Enden van Bernhoven zei vrijdag dat het ziekenhuis in Uden ‘de grenzen van zijn kunnen heeft bereikt’.  Ook bij het Jeroen Bosch Ziekenhuis weet men uit de ervaringen vanuit China en Italië dat het aantal coronapatiënten in korte tijd snel kan toenemen.

‘Goed voorbereid’ 

,,Het JBZ heeft zich daar de afgelopen weken goed op voorbereid”, aldus de woordvoerder. ,,Veel niet urgente zorg is uitgesteld en de meeste poliklinieken zijn sterk teruggebracht. De afgelopen tijd hebben we veel mensen getraind om op meerdere plekken inzetbaar te zijn. Er staat veel personeel klaar om  zorg in het JBZ te kunnen verlenen.” 

In samenwerking met indebuurt Den Bosch