Volledig scherm
© Linda Akkermans

Jeroen Bosch Ziekenhuis zet kunstmatige intelligentie in en werkt samen met Radboudumc en JADS

DEN BOSCH - In samenwerking met het Radboudumc en het Bossche Jheroniumus Academy hoopt het Bossche Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) stijgende wachtlijsten, krapte op de arbeidsmarkt en oplopende zorgkosten aan te pakken. Het gaat om artificial intelligence (kunstmatige intelligentie). Het JBZ zou in Nederland het eerste niet-academische ziekenhuis zijn de kunstmatige intelligente in de praktijk gebruikt en zelf ontwikkelt. 

In het Radbouddumc is software ontwikkeld om ‘verdichtingen’ in de longen op te sporen. In samenwerking met het JBZ wordt de software zo geprogrammeerd dat wordt ingeschat of de verdichting goed- of kwaadaardig is. ,,Deep learning is een revolutie in ons vakgebied. Het is nu eindelijk mogelijk computerprogramma's te maken die scans kunnen beoordelen met een nauwkeurigheid vergelijkbaar met menselijke experts.’’ Dat zegt Bram van Ginneken, hoogleraar medische beeldanalyse aan het Radboudumc, die nauw betrokken is bij het project.

Hormoontherapie

Het project is gericht op verschillende terreinen. Het gaat onder meer om een programma om te bepalen of je een bepaalde hormoontherapie moet toepassen bij kinderen. Kinderartsen en radiologen werken er mee en constateren dat de computer sneller en nauwkeuriger is dan radiologen. 

Het project moet ook leiden tot nieuwe software om een moeilijk op te sporen breuk van het polsgewricht op te sporen. Het ontwikkelen van deze software begint met training van een computer door het invoeren van duizenden foto's zodat computer de breuk uiteindelijk herkent. 

Toekomst

Verder gaan de drie organisaties na wat de toepassing van kunstmatige intelligentie betekent in de dagelijkse praktijk van het ziekenhuis. Dit wordt opgepakt door master studenten, een promovendus en een klinisch informaticus in opleiding. 

Volgens Inge Veltman, innovatiemanager van het JBZ, is kunstmatige intelligentie ‘op den duur een vast onderdeel van de praktijk van de zorgprofessionals’. ,,Medisch specialisten zullen op dit gebied in de toekomst meer gaan samenwerken met klinisch fysici, klinische informatici en data scientists.’’

  1. Brabanthallen vraagt gemeente en provincie om schouders te zetten onder Eurovisiesongfestival

    Brabanthal­len vraagt gemeente en provincie om schouders te zetten onder Eurovisie­song­fes­ti­val

    DEN BOSCH - Jeroen Dona, directeur Beurzen & Evenementen Zuid en West bij Libéma, is er ‘heilig van overtuigd’ dat de Brabanthallen in Den Bosch geschikt is om volgend jaar het Eurovisiesongfestival te houden. Dona heeft namens Libéma (eigenaar van Brabanthallen) een brief geschreven naar het Bossche college van B en W en het provinciebestuur waarin hij voorstelt om samen de schouders eronder te zetten.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch