Volledig scherm
Edwin Smolders. © Marc Brink

Jeugd krijgt gratis handboogschietles in aanloop naar WK in Den Bosch: met pijl en boog naar school

DEN BOSCH - Ruim 6000 leerlingen van basisscholen, voortgezet onderwijs en speciaal onderwijs hebben de afgelopen maanden in Den Bosch kennisgemaakt met handboogschieten. De gemeente biedt scholen gratis les(sen) aan, in samenwerking met de Nederlandse Handboog Bond. ,,We hadden gerekend op maximaal 5000 deelnemers. Dit is een fantastisch resultaat’', zegt Edwin Smolders van ‘S-Sport Den Bosch, die het project namens de gemeente begeleidt.

,,Prachtig dat zoveel kinderen op deze manier kennis kunnen maken met deze sport’', zei Arnoud Strijbis, directeur van de Nederlandse Handboog Bond gisteren in het Bossche stadhuis. Daar werd een toelichting gegeven voor het WK (Para) handboogschieten dat vanaf 3 tot en met 16 juni wordt gehouden op de Bossche Parade en nabij de accommodatie van rugbyclub The Dukes aan de Limietlaan.

FC Den Bosch 

Wethouder Huib van Olden vertelde dat bijna duizend jongeren zich hebben aangemeld om les te krijgen tijdens het WK Handboogschieten. Behalve met handboogschieten kunnen de belangstellenden ook voetbal- hockey- of basketbal-les krijgen, dankzij de medewerking van FC Den Bosch, Hockeyclub ‘s-Hertogenbosch en basketbalclub New Heroes.

Het gaat om vier kortdurende clinics die bijna een halfuur duren. Wie juist meer tijd wil besteden aan het handboogschieten kan via de gemeente kiezen voor een les die twee uur duurt. Behalve een wedstrijdschutter (Rick van den Oever) is ook een instructeur (David Stevenhagen) beschikbaar die met het benodigde materiaal naar de scholen komt.

Gedisciplineerd

Is het niet gevaarlijk? ,,Er is geen enkel incident geweest. Het gaat er zeer gedisciplineerd aan toe. En als de schoolleiding dat liever heeft dan wordt er met stompe pijlen geschoten’', aldus Smolders.

De afgelopen tijd hebben leerlingen van middelbare scholen in de gemeente Den Bosch een bijzonder aanloop genomen naar de eindexamens. Smolders: ,,Handboogschieten is een concentratiesport. Concentratie kan er ook voor zorgen dat een eindexamen goed verloopt. Daarom hebben eindexamenkandidaten via de gemeente de kans gekregen om als aanvulling op de clinic drie weken wekelijks een uur te gaan handboogschieten. Dat hebben 170 leerlingen gedaan.”

Het is onduidelijk of de leerlingen het ook tijdens het eindexamen scherp zien. Maar de gemeente gaat volgend jaar verder met het geven van clinics.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch