Volledig scherm
Het EKP-terrein, gezien vanaf de Boschdijkstraat. © Jos van de Ven

Jeugddetentie en taakstraf voor brandstichting Avans en PostNL in Den Bosch

DEN BOSCH - Een Rosmalenaar (18) is donderdag door de rechtbank in Breda veroordeeld tot 80 uur taakstraf en 100 dagen jeugddetentie waarvan 57 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar voor brandstichting vorig jaar in het pand van Avans en PostNL. Het pand is gevestigd op het voormalige EKP-terrein in Den Bosch. Het vonnis is zoals geëist.   

De Rosmalenaar werd enkele dagen na de brand aangehouden met een 15-jarige Bosschenaar die onlangs werd vrijgesproken. Maar de rechtbank acht bewezen dat de Rosmalenaar opzettelijk met een aansteker piepschuimdozen bij het gebouw in brand heeft gestoken. 

Kunstwerken 

De rechtbank is het eens met een psycholoog die na een gesprek met de Rosmalenaar vindt dat hij niet aangeboren hersenletsel heeft en een lager IQ. De veroordeling valt lager uit omdat de Rosmalenaar verminderd toerekeningsvatbaar is. 

Tijdens de brand was niemand in het gebouw waar onder meer kunstenaars ateliers hadden gevestigd. Gebouwen en kunstwerken werden beschadigd. Treinen konden geruime tijd niet van en naar het station in Den Bosch rijden omdat het te gevaarlijks was.

  1. Duel FC Den Bosch tijdelijk stilgelegd na beledigingen uit publiek: ‘Afgebrand op basis van huidskleur’

    Duel FC Den Bosch tijdelijk stilgelegd na beledigin­gen uit publiek: ‘Afgebrand op basis van huidskleur’

    FC Den Bosch – Excelsior is zondagmiddag tijdelijk gestaakt. Scheidsrechter Laurens Gerrets legde het duel in de Keuken Kampioen Divisie na 28 minuten stil omdat Excelsior-spits Ahmad Mendes Moreira zich racistisch bejegend voelde door de aanhang van de thuisclub. De club zei in een reactie dat het voorval ‘een onnodig beladen sfeer’ heeft gekregen en dat er geen sprake is van racisme. Later op de avond werd bekend dat de club toch onderzoek gaat doen naar racistische uitlatingen.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch