Jonge architectuur is kwetsbaar

DEN BOSCH - Het Cementrum met tuin van Joop Beljon in Den Bosch mag niet geruisloos verdwijnen, vindt Oscar Schrover van Kunsthal Boschveld in Den Bosch. De Bossche kunstenaar kwam in actie nadat de gemeente besloot een kunstwerk uit die tuin, de Loerbol, weg te geven aan Ameland. 

Alle kunst is kwetsbaar, maar jonge kunst heeft het het hardst te verduren. Ze heeft tijd nodig om zich te bewijzen. En die tijd krijgt jong erfgoed vaak niet, weet Oscar Schrover, kunstenaar en artistiek directeur van Kunsthal Boschveld. Met zijn Kunsthal spant Schrover zich in voor het laten zien van na-oorlogse kunst. Vooral werk van oudere kunstenaars is volgens hem in gevaar.  ,,De aanwezigheid van kunst is sterk teruggedrongen", zegt hij.

Instellingen en gemeenten ontdoen zich steeds vaker van kunstcollecties. Gebouwen die de veertig jaar naderen, zijn hun bestaan evenmin zeker. Schrover: ,,Ze zijn bijna afgeschreven en als ze ook nog leegstaan, is de sloper snel besteld. Het Cementrum uit 1980 van architect David Zuiderhoek is zo'n gebouw, waarvoor het erop of eronder is. Het is daarom zaak een nieuwe bestemming voor het pand te vinden, dat tijdelijk in beheer is bij Camelot.  

De manier waarop de gemeente besloot het kunstwerk de Loerbol in de tuin van het Cementrum zo maar weg te geven aan Ameland ergert Schrover.  ,,Het belang en de samenhang van het markante gebouw, zijn monumentale tuin en de kunstwerken daarin zijn nauwelijks onderzocht. Het is tekenend voor de manier waarop we tegenwoordig met jonge kunst omgaan. Yvonne Tolman (zakelijk directeur) en ik hebben met Kunsthal Boschveld een uitgebreid onderzoek gedaan. En wij zijn onder de indruk van de de bijzondere architectuur en de monumentale tuin. Het is een ‘gesamtkunstwerk’, gemeenschapskunst, een merksteen in de saaie wijk Den Bosch-Noord. Het Cementrum zou de ideale plek zijn voor een museum en galerie. De gaaf bewaarde indeling van het gebouw zou dan behouden kunnen blijven."

Kunsthad Boschveld heeft het onderzoek donderdag afgeleverd bij de gemeenteraad. Schrover: ,,We houden ons aanbevolen voor een gesprek en het instellen van een vervolgonderzoek. En dan is het aan de Bossche politiek om een keuze te maken." 

Lees het interview met Oscar Schrover in de editie Den Bosch van het Brabants Dagblad van vrijdag 17 maart.

Volledig scherm
Nederland, Den Bosch, Oscar Schrover bij het Cementrum getekend door architect Zuidhoek. © copyright Marc Bolsius

In samenwerking met indebuurt Den Bosch