Volledig scherm
PREMIUM
Jan Sluijters, Bal Tabarin, 1907, c/o Pictoright Amsterdam 2018. Collectie Stedelijk Museum Amsterdam © 1907, c/o Pictoright Amsterdam 2018. Collectie Stedelijk Museum Amsterdam

Jonge Sluijters ging helemaal los in Parijs

DEN BOSCH - Jan Sluijters liep ruim een eeuw geleden ver voor op zijn Nederlandse schildercollega’s. Hij experimenteerde onstuimig met de nieuwe stromingen in de schilderkunst die elkaar toen in hoog tempo opvolgden. Een experimenteerdrift die hem in het benauwde en conservatieve Nederland niet in dank werd afgenomen. Schilderijen van dansende vrouwen die wulps hun benen hoog gooiden, brr.

Maar in de jaren twintig en dertig rees zijn ster en werd hij een veel gevraagde en vooral goed verdienende kunstenaar. Zijn avant-gardistische positie raakte hij kwijt. Sluijters werd de wat sneue schilder van rijke burgers die met zijn goed geschilderde, maar zouteloze schilderijen van bloemen, interieurs en families nauwelijks meer serieus genomen werd.

  1. Bossche ambities woningbouw lopen nogal uiteen

    Bossche ambities woningbouw lopen nogal uiteen

    DEN BOSCH - Er is vrijwel geen enkele politieke partij in Den Bosch die ontkent dat er woningnood is en dat er de komende jaren in snel tempo voor verschillende inkomens- en bevolkingsgroepen gebouwd moet worden. Maar waar de ene partij de verantwoordelijk wethouder Roy Geers complimenteert met de voortvarendheid om dit en volgend jaar 850 tot 900 woningen te bouwen, zijn er ook partijen die vinden dat de ambitie veel hoger moet komen te liggen.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch