Volledig scherm
Een deel van de kade achter de Gruyter Fabriek is met hekken afgesloten. Dat geldt ook voor een monumentaal gashuisje. © Marc Brink/BD

Kade bij De Gruyter Fabriek moet versterkt om gashuisje te behouden

DEN BOSCH - Een gedeelte van de kade aan de achterzijde van de Bossche De Gruyter Fabriek blijft voorlopig gesloten. Dat geldt ook voor een monumentaal gashuisje dat in 2016 is gerestaureerd. Volgens een woordvoerder van de gemeente is dat  besloten in overleg met de Bossche Investerings Maatschappij (BIM) die in 2016 een onderzoek laten uitvoeren naar de situatie.

Volgens dit rapport zou de schade aan de kade niet wezenlijk toenemen als er niets zou worden gedaan aan herstelmaatregelen. Maar onlangs is nader onderzoek uitgevoerd en is inmiddels besloten om het gashuisje, en het deel van de kade waar het huis op staat te versteken zodat het gebouwtje behouden kan blijven. ,,Wat met de rest van de kade gaat gebeuren moet nog bepaald worden‘’, aldus de woordvoerder.

Oude tegelwand 

Het gashuisje staat vlakbij een zogenaamd Volthuisje (nog wel toegankelijk) dat vroeger voor stroom en gas zorgde in De Gruyter Fabriek. Net als in de rest van het De Gruytercomplex bleven oude elementen van de gebouwtjes behouden, zoals een aantal schakelkasten en een oude tegelwand. Het gashuisje, genaamd De Kiet van Pie, was een ‘huiskamer’ voor ondernemers in De Gruyter Fabriek.

In De Gruyter Fabriek zijn ruim 900 mensen werkzaam.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch