Volledig scherm
Kamervoorzitter Khadija Arib spreekt tijdens de vijfjaarlijkse openbare herdenking van de ontruiming van Kamp Vught © ANP

Kamervoorzitter Khadija Arib spreekt tijdens vijfjaarlijkse herdenking van ontruiming Kamp Vught

VUGHT - Khadija Arib, voorzitter van de Tweede Kamer, spreekt zondag 8 september tijdens de vijfjaarlijkse openbare herdenking van de ontruiming van Kamp Vught. De herdenking wordt dit jaar gecombineerd met de Sachsenhausen-herdenking.

In de aanloop naar de ontruiming van het kamp werden 329 verzetsmannen geëxecuteerd. Op ‘Dolle Dinsdag’ 5 september en op 6 september 1944 werd in grote haast het kamp ontruimd. Ruim 3500 gevangenen werden vanuit Kamp Vught per trein naar nazi-Duitsland afgevoerd; de mannen naar Sachsenhausen en de vrouwen naar Ravensbrück, waar veel gevangenen overleden.

Slachtoffers

Vanaf 12.00 uur tot 13.00 uur is de ontvangst in het herinneringscentrum aan de Lunettenlaan in Vught. Om 13.15 start de stille tocht naar het monument op de voormalige fusilladeplaats. Tamboers van het Vughtse Gilde Sint Catharina leiden de stoet. Langs de route lezen kinderen namen voor van slachtoffers van Kamp Vught.

Om 14.00 uur start de herdenking met bijdragen van museumdirecteur Jeroen van den Eijnde, voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Khadija Arib, nabestaanden Bart Westerweel en Marjolein Snep en hoogleraar staatsrecht Ernst Hirsch Ballin. 

De Politieharmonie Oost-Brabant met Martien Maas als dirigent en Valéry van Gorp verzorgen de muzikale omlijsting. Het programma wordt begeleid door Yolanda van Straaten, lid van de Raad van Toezicht van NM Kamp Vught. Vertegenwoordigers van Nationaal Monument Kamp Vught en COVVS leggen elk een krans namens alle aanwezigen. Bezoekers worden uitgenodigd om tijdens het defilé bloemen te leggen.

Extra dimensie

Omdat Arib niet zo heel vaak spreekt, stelt het Vughtse herinneringscentrum het bijzonder op prijs dat de Kamervoorzitter instemde en de grote herdenking - in een bijzonder jaar - een extra dimensie geeft. ,,Wij vroegen haar in brief als volgt: ...Als Voorzitter van de Tweede Kamer staat u aan het hoofd van hét bestuurlijke orgaan in Nederland dat alle burgers vertegenwoordigt, ongeacht geloof, ras, overtuiging of afkomst. U staat daarmee symbool voor een onafhankelijke en onmisbare kern van ons democratische bestel. Een bestel waarvan de noodzaak en waarde juist extra werd bewezen in een periode dat deze er niet was. Wij vragen u te spreken ter herinnering aan een periode van brute ontkenning van mensenrechten in onze recente geschiedenis, maar ook als telkens weer te herhalen waarschuwing voor wat de gevolgen van uitsluiting, discriminatie en vervolging kunnen zijn. Of, zoals u in uw Hannie Schaftlezing in 2016 al zo treffend verwoordde: ‘Het zijn juist deze verhalen die laten zien hoe wreed de mens kan zijn, wat intolerantie met mensen doet en waartoe die kan leiden. Vrijheid is nooit vanzelfsprekend. We moeten nu en in de toekomst pal staan voor dit kostbare goed.’ Dit sluit geheel aan bij wat al sinds jaar en dag ons motto is: herdenken is nadenken”, aldus de woordvoerster van NM Kamp Vught.

Zeshonderd gasten

Volgens een woordvoerster van Nationaal Monument Kamp Vught worden er zo’n zeshonderd gasten verwacht. Iedereen die de herdenking van de ontruiming van Kamp Vught - dit jaar 75 jaar geleden - wil bijwonen, is welkom.

Volledig scherm
Herdenking van ontruiming Kamp Vught. © NM Kamp Vught.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch