Racerunner Juul van den Brink (links) nam vorig jaar met zijn trainster Carolien Wellen al deel aan de Kangoeroeloop.
Volledig scherm
Racerunner Juul van den Brink (links) nam vorig jaar met zijn trainster Carolien Wellen al deel aan de Kangoeroeloop. © Rob Janssen

Kangoeroeloop Vught uitgebreid met een ‘Paraloop’

VUGHT - De populaire Kangoeroeloop in Vught is weer uitgebreid. Vorig jaar werd de Kidsrun aan het programma toegevoegd. Dit jaar een Paraloop, voor deelnemers met een beperking. De Kangoeroeloop vindt traditioneel plaats op tweede kerstdag en wordt inmiddels voor de 48ste keer gehouden.

Het idee van een Paraloop stond eigenlijk al langer op het lijstje van Prins Hendrik. De sportvereniging wil de loop voor een nóg breder publiek toegankelijk maken. Zo liepen er al eerder deelnemers met een visuele beperkingen mee, samen met hun Running Blind buddy. 

Racerunners

Vorig jaar verschenen twee ‘Racerunners’ aan de start voor de 7,5 kilometer: PH-trainster Carolien Wellen en haar pupil Juul van den Brink (16) uit Heesch. ,,Het was wel wat lastig, met de Racerunner door het zand”, blikt Van den Brink terug. ,,Een parcours over de verharde weg is toch makkelijker.” Dat parcours komt er dit jaar, met dank aan ontvangen subsidies van zowel de Provincie Noord-Brabant als de Gemeente Vught. 

Quote

Hiermee laten we zien dat je óók met een beperking aan zo’n massaal evenement mee kunt doen

Rien van Haperen, Voorzitter Prins Hendrik

De Paraloop voert over een parcours van 3,5 kilometer. Start en finish zijn op de atletiekbaan op het Stadhouderspark in Vught. Voorzitter Rien van Haperen van Prins Hendrik is enthousiast: ,,Vorig jaar hadden we de Kidsrun, nu de Paraloop erbij. Die voegen iets toe aan de Kangoeroeloop, zoals die altijd geweest is. Hiermee laten we zien dat je óók met een beperking aan zo’n massaal evenement mee kunt doen.” 

Eigen tempo

De Kangoeroeloop trekt jaarlijks tussen de 2.000 en 3.000 deelnemers. Deelname aan de Paraloop is gratis. De organisatie hoopt op tweede kerstdag een groot peloton deelnemers aan de start te krijgen. Dat hoeven niet alleen Racerunners te zijn, maar kunnen bijvoorbeeld ook lopers met ernstig overgewicht zijn. Iedereen bepaalt zijn of haar eigen tempo. De start is om 13.30 uur. Van den Brink is van de partij: ,,Ik hoop dat er veel mensen meedoen. Probeer het maar eens een keer en kijk wat je ervan vindt. Ik moest er óók aan wennen.”

In samenwerking met indebuurt Den Bosch