Plebaan Vincent Blom neemt voor de Sint-Jan een vlog op.
Volledig scherm
Plebaan Vincent Blom neemt voor de Sint-Jan een vlog op. © Eigen Foto

Kerken en pastoors in Bisdom Den Bosch gaan digitaal

DEN BOSCH - Livestreams van vieringen rondom de Paasweek vanuit kerken, vloggende pastoors, selfies in de Bommelerwaard  en een nieuwe app om contact met elkaar te houden vanuit Bisdom Den Bosch. De kerk gaat in crisistijd digitaal.

,,Er wordt voor Pasen hard gewerkt aan een livestream-verbinding vanuit de Sint-Jan”, reageert plebaan Vincent Blom. ,,We hopen dat de besloten eucharistievieringen in Den Bosch rechtstreeks te zien zijn via onze parochie-site op internet.”

‘Een race tegen de klok’ 

De uitzending is nog niet helemaal zeker. Blom: ,,Er ontbreekt nog één onderdeel waar we met smart op wachten. Een race tegen de klok ja, maar er is ons verzekerd dat het vóór Pasen moet werken. Maar wat is nog zeker in deze tijd?” 

Quote

Steeds meer ouderen hebben tablet of computer

Gideon van Meeteren , kapelaan parochie Heilige Maria
Plebaan Vincent Blom: ,,Het moest vorige week maar één keer over."
Volledig scherm
Plebaan Vincent Blom: ,,Het moest vorige week maar één keer over." © Eigen Foto

Ook in bijvoorbeeld Vught en Rosmalen gaan de eucharistievieringen binnenkort live op internet.  ,,Ik verwacht dat het vanaf Witte Donderdag lukt via de site www.kerkdienstgemist.nl of via een app”, aldus kapelaan Gideon van Meeteren van de parochie Heilige Maria in Rosmalen. ,,Hoeveel parochianen er op zo’n klein computerschermpje meekijken? Denk dat steeds meer ouderen een tablet of computer hebben. Er in deze tijd meer mee leren omgaan. Ouderen skypen vanuit de gesloten verzorgingshuizen toch ook met hun familie en vrienden?” 

Vloggende pastoors 

Pastoors in verschillende parochies staan tegenwoordig steeds meer voor  de camera van de eigen mobiele telefoon.  Ze spreken bijvoorbeeld gebeden of andere  teksten in. ,,Plebaan Blom wel. Ik niet”, zegt de kapelaan.  ,,Vóór de camera staan is niet mijn ding. Maar wat niet is kan nog komen.” 

Quote

Tijd van parochie­blaad­je lijkt voorbij

Vincent Blom , plebaan van de Sint-Jan

Plebaan Blom heeft er al wel aardigheid in. ,,Ik ga tijdens De Goede Week en Pasen vloggen met mijn mobiele telefoon. ,,Een mooie manier om contact met de achterban te houden “, vindt hij.  ,,Ik heb het vorige maand ook  al gedaan. Eén vlog moest opnieuw. De rest kwam uit het hoofd. Of de filmpjes ook bekeken worden? Ik krijg goede reacties. Digitalisering biedt nieuwe kansen.  De tijd van het parochieblaadje lijkt voorbij.” 

‘Met Facebook begonnen’ 

De parochie Heilige Augustinus met onder meer  Berlicum, grijpt de crisis aan om nou ‘eindelijk een keer met Facebook te beginnen’. ,,Daar zaten we op een of andere manier steeds tegenaan te hikken”, aldus pastoor Jo Jansen. ,,We hebben van de nood een deugd gemaakt. Het streamen van kerkelijke vieringen raakt door de crisis in een stroomversnelling.  Ik ben nu ook al weer aan het broeden op een nieuwe vlog.”

 1. Al na drie dagen zagen JBZ-collega’s dat de nepverpleegkundige ‘niet pluis’ was
  video

  Al na drie dagen zagen JBZ-collega’s dat de nepver­pleeg­kun­di­ge ‘niet pluis’ was

  DEN BOSCH - In de dagen dat ziekenhuizen vanwege de golf aan coronapatiënten naarstig op zoek waren naar zorgpersoneel is bij het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch een nepverpleegkundige naar binnen geglipt. Deze 24-jarige Bosschenaar heeft er uiteindelijk dertien dagen gewerkt en in die tijd heeft hij 25 tot 30 patiëntendossiers ingezien. ,,We zijn geschokt door het bedrog”, reageert het JBZ.
 2. Nepverpleegkundige JBZ aangehouden na behandelen patiënten tijdens coronadrukte: ‘Geschokt om dit bedrog’
  PREMIUM

  Nepver­pleeg­kun­di­ge JBZ aangehou­den na behandelen patiënten tijdens coronadruk­te: ‘Geschokt om dit bedrog’

  DEN BOSCH - Een 24-jarige man die werkzaam was in het Bossche Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) is aangehouden op verdenking van oplichting, valsheid in geschrifte en diefstal. De verdachte controleerde patiënten en mogelijk diende hij ze ook medicatie toe, zonder dat hij beschikte over kwalificaties om deze handelingen te mogen verrichten. ,,We zijn geschokt door het bedrog", reageert het JBZ.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch