Volledig scherm
Bisschop De Korte. © copyright Marc Bolsius

Kerstboodschap bisschop Gerard de Korte in Den Bosch: internet is open riool van beledigingen

DEN BOSCH - De kerstboodschap van bisschop Gerard de Korte in de Sint-Jan in Den Bosch maandagavond was vooral een pleidooi voor hoffelijkheid. Daarmee samenhangend sprak hij over de verruwing van omgangsvormen, vooral op digitaal gebied. ’Het internet is in de hedendaagse samenleving, waarin versimpeling en verharding regelmatig de kop opsteken, niet zelden een open riool voor uitingen van discriminatie en andere vormen van beledigingen. Ik pleit nadrukkelijk voor hoffelijkheid en respect. Grofheid en lompheid zijn besmettelijk, maar vriendelijkheid is dat evenzeer’.

De Korte zei met afschuw terug te denken aan de racistische spreekkoren en het geweld bij de intocht van Sint Nicolaas in Eindhoven en andere steden. ’Bij de Algemene Politieke Beschouwingen van afgelopen september liep het debat ook in de Tweede Kamer uit de hand. Het debat zat vol venijn. Kamervoorzitter Arib greep in na klachten van burgers. Het debat in de Kamer werd gekenmerkt door versimpeling en verharding’.

Volgens de bisschop is het schelden, het respectloos benaderen van mensen niet onschuldig. ’Het heeft een negatieve invloed op het morele weefsel van de samenleving. Steeds fellere standpunten kunnen op den duur de samenleving ontwrichten. Maar dat is natuurlijk geen natuurverschijnsel dat wij maar moeten accepteren. Mensen kunnen ook voor andere omgangsvormen kiezen’.

Toch zijn er ook positieve kanten aan internet en sociale media zegt De Korte tot slot. Woede kan soms ook tot goede initiatieven leiden. Zo werd er in 2015 spontaan geld ingezameld voor een vluchtelingengezin wier huis was bekogeld met verfbommen. 

De hele kersttoespraak van De Korte is hier te lezen

In samenwerking met indebuurt Den Bosch