Volledig scherm
Drie trotse broeders bij de met levensmiddelen gevulde kerststal: de broeders Roland, Rangel en Hans © Chris Korsten

Kerststal in stadsklooster San Damiano ingericht met levensmiddelen

DEN BOSCH - Anders dan gebruikelijk is de kerststal van stadsklooster San Damiano aan de Van der Does de Willeboissingel ‘ingericht’ met levensmiddelen. Ze zijn geschonken door burgers om mensen die zijn aangewezen op de Voedselbank een hart onder de riem te steken. “Dat is nodig, zeker rond deze periode waarin gevoelige zaken snel extra breed worden uitgemeten”, weet broeder Roland Putman.

Het is stil, ja zelfs muisstil in de inpandige monumentale kerk die voor een belangrijk deel gewijd is aan de Heilige Franciscus en Clara van Assisi. Een groepje bewoners van het stadsklooster, deels in een habijt gestoken maar allen toebehorend aan de franciscaanse familie, is bij het koor diep in gebed of meditatie verzonken. Daarna gaat ieder z’n eigen weg. 

Complete kerstpakket

Broeder Roland(46), die een kwartier eerder nog invulling gaf aan zijn rol als hebdomedarius, loopt blootsvoets naar het achterste gedeelte van het Godshuis waar een grote kerststal hoofdzakelijk de aandacht trekt. In plaats van statige herkenbare beelden die je op deze plek zou verwachten, vormt de stal een tijdelijke bewaarplaats voor (houdbare) levensmiddelen. “Moet je kijken, wat een variatie! Geen goud, wierook of mirre maar zilvervliesrijst, pasta, rookworst, Cantonese kippensoep, koffie. Tis gewoon teveel om op te noemen. Burgers hebben al deze levensmiddelen de afgelopen twee weken hiernaartoe gebracht. Een aantal van hen zelfs hun complete kerstpakket dat ze van hun werkgever hebben gekregen. Eens temeer is gebleken dat burgers veel voor elkaar over hebben als het erop aankomt. Soms moeten ze daarbij een handje worden geholpen, zoals nu”, glimlacht broeder Roland.

“Het is de eerste keer dat we dit doen, maar gezien het succes niet de laatste keer”, vult de van een duivenlong herstelde broeder-overste Hans (van Bemmel) aan. “Het idee is eigenlijk afkomstig van medebroeders uit België. Wanneer alle levensmiddelen straks heilzaam op weg zijn naar de Voedselbank, komen de bekende Bijbelse personages weer tevoorschijn.”

In samenwerking met indebuurt Den Bosch