Volledig scherm
Den Bosch 12-03-18 Drukte bij Kindcentrum de Groote Wielen in Den Bosch, een van de scholen waar ze kampen met te weinig ruimte. ,,Wij hebben geen enkel lokaal meer vrij", aldus de directeur. © roy lazet

Kindcentra krijgt 'extra punten' in Den Bosch

DEN BOSCH - Basisscholen in Den Bosch zitten vol dus komen ze met een nieuw plan: een puntensysteem bij aanmelding. Maar nog vóór het plan helemaal klaar is, is er al flink wat discussie. 

Quote

Zo dwing je ouders al voor de geboorte een keuze te maken voor een school

Desiree de Rouw van 't Goudvisje

Woon je in de buurt? Mooi. Broertjes of zusjes op de school? Extra punten. Logisch.  Maar ga je naar een agrarische, particuliere kinderopvang, gastouders of ben je al die tijd 'gewoon' thuis geweest? Helaas. Geen punten. En dat kan zomaar een weigering betekenen op de school waar je graag heen wilt. ,,Zo dwing je ouders al voor de geboorte een keuze te maken voor een school. Veel te vroeg", reageert Desiree de Rouw van kinderopvang 't Goudvisje in Den Bosch. 

De Rouw spreekt voor twaalf kinderopvangorganisaties die maandag samen kwamen voor een gezamenlijk statement. Want, zeggen ze, dat 'hun' kinderen minder punten krijgen dan kindjes op een Kindcentrum is oneerlijke concurrentie. ,,Geef kinderen tot vier jaar de kans om zich te ontwikkelen zoals ze willen. Niet ouders dwingen een bepaalde richting op te gaan. Het zorgt alleen maar voor een angstcultuur." 

Bekend en gewend

Het nieuwe aanmeldingsbeleid komt van SSPOH; de samenwerkende scholenbesturen in Den Bosch. Ze zochten een oplossing voor het capaciteitenprobleem van sommige scholen en bedachten een puntensysteem. Hoe meer punten, hoe eerder je in aanmerking komt voor de gewenste school. En hoe beter de opvang is aangesloten bij die school, hoe meer punten er verdiend worden. ,,Dit wordt onderbouwd met het verhaal dat kinderen in een 'doorlopende leerlijn' opgevangen moeten worden. Maar voor ons is het belangrijk dat ouders zelf kiezen hoe ze hun kinderen opvangen", reageert Marianne van der Sloot van het CDA. Andere partijen sloten zich massaal aan en ondertekenden een motie waarin ze pleiten voor een eerlijker toelatingsbeleid. 

Quote

Wij vinden de samenwer­king met opvang en school belangrijk

Ankie de Laat, SSPOH

Maar scholen zelf beslissen over het aanmelden en die zien het echt anders. De SSPOH is volgens bestuurder Ankie de Laat helemaal niet bezig met oneerlijke concurrentie of de keuze van ouders. ,,Wij kijken wat het beste is voor het onderwijs van het kind en wij vinden daarin de samenwerking met opvang en school belangrijk", reageert De Laat. Scholen moeten volgens haar wel altijd een aantal open plekken houden voor leerlingen die niet van een (aangesloten) opvang komen. Maar kinderen in die zogenoemde doorlopende leerlijn zijn al bekend en gewend aan de desbetreffende school en dat weegt voor het SSPOH zwaarder.  

De verschillende partijen komen volgende maand nog een keer bij elkaar om te praten over het nieuwe aanmeldingsbeleid. Pas in mei wordt er uiteindelijk een knoop over doorgehakt. Het nieuwe beleid moet dan wel al meteen volgend schooljaar ingaan. 

Meer over het nieuwe plan van SSPOH  in het Brabants Dagblad van dinsdag 13 maart

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Den Bosch