‘Kindervakantieweek ook voor ouders best spannend’

UPDATE+VIDEOROSMALEN/VUGHT - Duizenden kinderen genieten dezer dagen op de kindervakantieweken.  Afkicken van de vakantie en alvast een beetje wennen aan het ritme van de school.  We nemen een kijkje in Rosmalen en Vught.

Op het terrein van honk- en softbalvereniging Gryphons in de Groote Wielen is het deze dinsdagochtend een komen en gaan van kinderen, ouders, opa's en oma's. De tweede dag van de populaire kindervakantieweek van SJV staat op punt van beginnen. Kinderen drommen samen op de velden. Ze krijgen een warming-up als opmaat naar een sportdag.  Anderen zijn te vinden bij een groot parcours met luchtkussens en waterspelletjes. 

Van een afstandje kijken Najat, Wendy en Petra toe. Hun kinderen behoren tot de 1100 deelnemers aan de kindervakantieweek. ,,Mijn dochters Soraya en Alysa hebben het er al heel de vakantie over” zegt Najat. ,,Al vanaf het moment van inschrijven.” Amelie, de dochter van Wendy,  vierde maandag zelfs haar negende verjaardag op het terrein. En Jasper, de 5-jarige zoon van Petra, struint ook ergens tussen de deelnemers. Het is zijn eerste keer. 

Voor wat hoort wat! 

De moeders staan er niet als toeschouwer, maar zijn enkele dagen als vrijwilliger actief. Want wie zijn kind in Rosmalen wil laten meedoen, moet er iets voor terugdoen. Voor wat hoort wat! En zo zijn er van 900 mensen extra handen beschikbaar, los van de inzet van  ruim 70 SJV’ers zelf, rekent Yvonne van der Pasch van de SJV voor. 

Het is dus niet even snel je kind droppen in de laatste week voor het nieuwe schooljaar. ,,Nee", zegt Najat. ,,Je bent deze week misschien wel meer tijd kwijt aan je kinderen dan normaal. Want ze moeten ook op tijd gebracht en gehaald worden. Volgens de moeders komen de kinderen dankzij de Vakantieweek langzaamaan weer in een ritme van op tijd opstaan. ,,En in deze week zien ze ook weer alle kinderen waar ze  volgende week weer mee in de klas zitten. Dat is ook het fijne van zo'n week.”  Geen van de drie moeders heeft zelf ooit meegedaan aan de Rosmalense vakantieweek van de SJV, die dit jaar 45 jaar bestaat en ook buiten de kindervakantieweek door het jaar heen van alles organiseert. 

Volledig scherm
Coördinatoren Ralf Schuurmans (rechts) en Sander van Helvoort © Paul Roovers/BD

Jeugd Actief Vught

Dat is hemelsbreed  10 kilometer zuidelijker net anders. Jeugd actief beperkt zich in Vught tot de organisatie van de traditionele jeugdweek. Het terrein rond kindcentrum Het Kwartier in Vught is voor ruim een week het domein van zo'n honderden  kinderen in de basisschoolleeftijd.  Er zijn alleen al bijna 300 kinderen uit de groepen 1-2. Zij hebben aan het begin van deze regenachtige dinsdagmiddag hun spullen in de tenten gelegd.  De komende nacht mag het jonge grut slapen in een van de 24 grote tenten. ,,En dat is best wel spannend",  weten groepscoördinatoren Ralf Schuurmans en Sander van Helvoort. ,,Maar sommige ouders vinden het nóg spannender dan de kinderen. Het is ook niet niks als je voor de eerste keer je kind in vreemde handen moet overgeven.”  

Friet met frikadellen

Alle leeftijdsgroepen slapen in Vught een of twee nachten in de grote tenten. Wie aan de beurt is, eet ook op het terrein: friet met frikadellen. Na een spelletjesavond is het voor de jongste kinderen om 21 uur bedtijd. Per groep slapen 3 tot 4 begeleiders in de tent. Toch is het voor veel kinderen net te veel, weten ze uit jarenlange ervaring. ,,Meestal moeten er meer dan 40 kinderen die heimwee hebben naar huis. Ouders worden dan gebeld door de Nachtwachters, begeleiders die van 21 tot 7 uur extra over de kinderen waken.”

Voor Sander en Ralf zijn het lange dagen: als eerste aanwezig en als laatste weg. Maar ze nemen er al jaren graag verlof voor op. ,,Zonder plezier hou je het ook niet zo lang vol.”

Volledig scherm
Klaarmaken voor de spannende nacht © Rosmalen/Vught Paul Roovers

In samenwerking met indebuurt Den Bosch