Volledig scherm
De Zuiderschans aan het Sweelinckplein in Den Bosch. © Google Streetview

Klachten over 'drugshandel' vlakbij Bossche Zuiderschans; politie heeft geen bewijs

DEN BOSCH - Enkele bewoners uit de omgeving van voormalig zorgcentrum  de Zuiderschans aan het Bossche Sweelinckplein hebben een brief gestuurd aan de Bossche wethouder Eric Logister waarin zij onder meer klagen over drugshandel die volgens hen plaatsvindt in en rond het gebouw. Zij hebben de indruk dat het beheer tekort schiet. 

Een woordvoerster van de politie zegt dat de politie is geïnformeerd over de vermeende drugshandel. Volgens haar is er geen bewijs voor drugshandel.

'Korte bezoeken'

De  politie is gewezen op 'korte bezoeken van personen in voertuigen bij de Zuiderschans' dat tegenover het Sint-Janslyceum ligt.  ,,Er is zeker aandacht voor het signaal dat wordt afgegeven. We controleren er vaker en leggen informatie vast. Maar dit heeft tot op heden nog geen aanhoudingen opgeleverd of zaken die verband houden met drugs'', aldus de woordvoerster.

Zo'n zestig anti-kraakbewoners maakten vorig jaar plaats voor tientallen internationale studenten in de Zuiderschans. Omdat zij door foute inschattingen en verwachtingen niet in grote aantallen zijn gekomen, kwam een aantal van de kamers opnieuw te huur. Via Linq naar Zorg wonen er nu ook jongvolwassenen die hulp nodig hebben bij woonvaardigheden. 

Beheergroep 

Onder meer de gemeente, Camelot antikraak en woningcorporatie Zayaz zijn vertegenwoordigd in een zogenaamde beheergroep van de Zuiderschans. In de brief die ook in de buurt is verspreid schrijven enkele buurtbewoners dat zij 'de indruk hebben dat de aandacht voor goed beheer aan het afnemen is'. 

,,Naar onze mening is het een taak van de beheerders van het pand om te zorgen dat de bewoners de huisregels naleven. Daaronder horen het voorkomen van (geluids)overlast en ook het verhandelen van drugs in of nabij het pand'', aldus de schrijvers. 

Volgens hen mogen de beheerders 'problemen niet neerleggen bij omwonenden en de politie'. Zij moeten ervoor zorgen dat de bewoners 'de huisregels naleven'. '  

De briefschrijvers benadrukken geen bezwaar te hebben tegen bewoning van de Zuiderschans door de doelgroep. Maar dat is alleen 'acceptabel met een zeer professioneel en strak beheer'. 

Robert de Peffer (Camelot) kent de klachten. Hij zegt zich niet te herkennen in het beeld dat het beheer te wensen overlaat. ,,Wat drugshandel betreft zijn er vage klachten over auto's van waaruit lichtsignalen worden gegeven. Ik heb navraag gedaan bij de beveiligers van het pand die er vooral zijn voor de brandveiligheid. Het zegt hen niks. Wat er in de woningen gebeurt? Dat weet ik niet."

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Den Bosch