Volledig scherm
Nick Ervinck, FOTO STUDIO NICK ERVINCK © studio nickervinck

Kritiek in Nuland laat kunstenaar koud: ‘Als niemand er over praat is het geen kunst’

VideoNULAND - ‘Het lijken wel darmen’. Het kunstwerk van de Belgische kunstenaar Nick Ervinck dat sinds een week in Nuland staat, roept reacties op. Ook negatieve. Ervinck is er niet van onder de indruk.

Kunstwerk ‘Dinzalun’ is even wennen, vinden veel Nulanders. Reacties als ‘het lijken wel darmen’ of ‘is dit een 1-april grap?’ doen kunstenaar Nick Ervinck weinig. Op z'n Belgisch gezegd: ,,Het raakt mijn koude kleren niet.” Ervincks stijl is uitgesproken, gebaseerd op games en sciencefiction. ,,Het is logisch dat niet iedereen dat mooi vindt. Smaken verschillen en dat zal eeuwig zo zijn. Kunst die geen reacties oproept, waar niemand iets over zegt, dat is geen kunst.”

Voorbijgangers geven hun eigen interpretatie aan het werk. ,,Dat is de bedoeling. Het kunstwerk is figuratief, het is de bedoeling dat je er van alles in ziet. Ik wil suggesties in beeld brengen maar mensen moeten zelf hun fantasie gebruiken.” Ervinck liet zich inspireren door koraal en meteoren en door ‘de kleurrijke cultuur in een overvol land’.

Lees verder onder de foto.

Volledig scherm
Nederland, Nuland, het omstreden kunstwerk op de markt. © copyright Marc Bolsius

De echte Nulandse kleuren blauw en geel, kwamen de kunstenaar goed uit. ,,Ik ben blij dat ik het dorp wat meer kleur heb kunnen geven. Het kunstwerk staat op de perfecte plek. Een beetje niemandsland met alleen maar betonnen blokken. Heerlijk om dat verloren stuk op te fleuren.”

Zelf kreeg hij hele positieve reacties en hij verwacht dat dat er nog meer zullen worden. ,,Een leraar zei ooit: ‘de beste werken zijn die van drie jaar oud. Mensen hebben tijd nodig om eraan te wennen.’ Wacht maar, over drie jaar hebben mensen er weer een andere mening over.”

Dit waren de reacties toen het kunstwerk net was geplaatst:

In samenwerking met indebuurt Den Bosch