Volledig scherm
Vanaf het balkon van Huize Bergen in Vught zag de Duitse generaal-overste Kurt Student de grootste luchtarmada ooit op zich afkomen. © Archief Huize Bergen

Kurt Student zag vanaf het balkon van Huize Bergen honderden vliegtuigen op zich af komen: ‘Verdammt noch mal’

Een zonovergoten zondag is het, die 17 september 1944. Vanaf het balkon van Huize Bergen in Vught, waar Kurt Student zijn hoofdkwartier heeft, ziet de Duitse generaal-overste hoe honderden vliegtuigen van de geallieerde troepen met een indrukwekkend gedaver het Vughtse luchtruim doorkruisen. 

‘Herr general oberst, komt u alstublieft even kijken. Dit is niet normaal, dit zijn niet de niet gewone bombardementsvluchten onderweg naar ons vaderland. Verdammt noch mal Reinard, je hebt gelijk. Waar zijn onze jagers?’, klinkt uit de luisterzuil die sinds kort op de hoek Boxtelseweg/Haldersebaan staat. Het verhaal van de grootste luchtarmada ooit komt er tot leven. Heel even waan je je 75 jaar terug in de geschiedenis.

Liberationroute

Het verhaal van Student is opgenomen in de Liberationroute. Een fietsroute die herinnert aan levensveranderende gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog. In en om Vught zijn dat niet alleen de zwartste bladzijde Kamp Vught waar vandaan meer dan 12.000 Joden naar vernietingskampen werden gebracht maar bijvoorbeeld ook Fort Isabella, Seminarie Beekvliet, de Halderse brug, Villa Roucouleur en het  Vughts Museum. 

Quote

De mooiste villa's werden het eerste geconfis­queerd

Peter Pennings, Wethouder gemeente Vught

,,Door hier een luisterpunt toe te voegen, willen we het verhaal levend houden”, zegt wethouder Peter Pennings. ,,Er is in dit gebied hard gevochten tijdens de oorlog. De mooiste villa's werden het eerste geconfisqueerd. De oorlog had grote impact op het dorp en loopt als een rode draad door Vught heen. We hebben veel binding met die periode en daar willen we graag bij stil staan.”

Nieuwe toegang tot landgoed

Dat vindt ook Marc van den Broek, directeur van Landgoed Huize Bergen. ,,We willen het erfgoed van Huize Bergen graag delen", zegt hij. ,,En het is voor ons een manier om passanten uit te nodigen eens over het landgoed te wandelen. Daarvoor hebben we speciaal een nieuwe toegang gemaakt tot Landgoed Huize Bergen, een nieuw wandelpad aangelegd en oplaadpunten gerealiseerd voor elektrische fietsen.” 

Quote

Er is een soort ‘oorlogstoerisme’ ontstaan en daar willen we graag op inspelen

Marc van den Broek, Directeur Huize Bergen Vught
Volledig scherm
De Duitse generaal Kurt Student zat met zijn hoofdkwartier in Huize Bergen in Vught.

Van den Broek verbaast zich nog regelmatig over de geschiedenisverhalen die opdoemen over het Vughtse landgoed. ,,Een deel van de Duitsers zat hier gekwartierd en ondertussen verzorgde bewoonster Charlotte Van Beuningen-Fentener van Vlissingen voedselpakketten naar Kamp Vught en zaten er, wordt gezegd, onderduikers in het Koetshuis. De familie hoefde het huis niet uit omdat meneer van Beuningen ziek was. Ze schijnen zelfs een koe in de kelder te hebben gehad omdat ze melk nodig hadden voor de kinderen. Het zijn mooie verhalen waar veel mensen in geïnteresseerd zijn. Dat merken we aan onze hotelgasten. Er is een soort ‘oorlogstoerisme’ ontstaan en daar willen we graag op inspelen.”

In samenwerking met indebuurt Den Bosch