Volledig scherm
Tjeerd van Tol (rechts) en Paul Voncken in het Kanaalpark. © Paul Roovers/BD

Laatste fase Kanaalpark: laat de otter, bever, boomkikker en rivierrombout maar komen

ROSMALEN -  Otter, bever, boomkikker, rivierrombout (libel). Ze zijn allemaal welkom in het laatste deel van het Kanaalpark, waarvan de aanleg begin 2020 start. De 30 hectare nieuwe natuur in de gemeente Den Bosch wordt ook zonder hen fraai.

Wie aan de noordzijde van stadsboerderij Eyghentijds het hekje passeert ziet links de Rosmalense Aa door een wat verwilderd landschap kronkelen.  Vijf jaar geleden aangelegd, is het Kanaalpark hier duidelijk aanwezig.

Wie naar rechts kijkt ziet de bebouwing van de Groote Wielen en kan het verkeer op de Blauwe Sluisweg bijna horen. Daar langs tot aan de Hustenweg, liggen nu nog strakke weilanden. Bijna alles is inmiddels aangekocht door de gemeente. Met wat percelen zuidelijk van de stadsboerderij zo'n 30 hectare land; het laatste stuk van het Kanaalpark. Vanaf begin 2010 moet de inrichting starten. Als het klaar is heeft Den Bosch zo'n 80  hectare nieuwe natuur. Allemaal naar aanleiding van de aanleg van het Máximakanaal. 

Projectleider Tjeerd van Tol en ontwerper Paul Voncken  lichten het ontwerp van het laatste deel van het park toe. Begin dit jaar konden mensen ideeën aanleveren voor de inrichting ervan. Belangrijkste onderwerpen: een goede en veilige ontsluiting van het park, vooral in de Blauwe Sluisweg; plek voor hondenbezitters; uitkijktorens voor vogelliefhebbers; mogelijkheden voor actieve recreatie.

Nog niets ligt vast

De gemeente wil met zoveel mogelijk ideeën en wensen rekening houden. Op een bijeenkomst gisteravond in stadsboerderij Eyghentijds praatten Van Tol en Voncken de belangstellenden bij.  Er ligt een schetsplan, maar nog niets ligt vast. 

Dus bogen betrokkenen zich opnieuw over de schetsen.  Waar moet extra parkeerruimte komen? Past een hondenuitrenveld, en zo ja, waar? Moet de actieve recreatie (doe-natuur) in de buurt komen van de stadsboerderij? En een voedselbos, kan dat?  En wie pikt dat op, want de gemeente begint er zelf niet mee. En wat vinden mensen van het idee om langs de Blauwe Sluisweg een bosrand te maken?

Puur natuur

Niets ligt nog vast dus, maar de richting is wel duidelijk. Aan de hand van de ideeën en meningen die gisteravond werden opgehaald, wordt een definitief ontwerp gemaakt en in het najaar voorgelegd aan B en W . Begin 2020 moeten de werkzaamheden starten. Die bestaan voornamelijk uit grondwerk. Als paden en waterpartijen zijn aangelegd, kan de natuur haar gang gaan. Eerst melden zich brandnetels en wild gras, en die maken vanzelf plaats voor andere flora. Procesnatuur, noemt ecoloog Van Tol dat. Maar natuur. Want dat is waar het om draait in het Kanaalpark. Ook voor het Groenontwikkelfonds Brabant dat de helft van de kosten (ruwweg een ton per hectare) wil betalen. Voor puur natuur.

Volledig scherm
De felgroene gedeelten op de kaart zijn de percelen die als natuurpark moeten worden ingericht. © gemeente Den Bosch

In samenwerking met indebuurt Den Bosch