Volledig scherm
De Vogelstraat in Den Bosch. Doortrekken richting West is van de baan. © Screenshot Google Streetview

Langere Parallelweg en Vogelstraat niet meer nodig

DEN BOSCH - Het is nog niet zo slecht gesteld met de verschillende wegen in Den Bosch, maar om in de toekomst ook bereikbaar te zijn heeft de gemeente een groot aantal maatregelen aangekondigd. Veel van die maatregelen zijn de afgelopen tijd al in gang gezet, nieuw is dat in het centrum nadrukkelijk gekeken gaat worden naar onder meer nieuwe (fiets)parkeerplekken, ruimte voor deelauto’s of groen. Meer opvallend: (oude) plannen om de Parallelweg en de Vogelstraat richting A59 door te trekken zijn van de baan.

,,Dat draagt  niet bij een een betere bereikbaarheid en trekt zelfs sluipverkeer aan’', aldus wethouder Ufuk Kâhya gisteren bij de toelichting op het raadsvoorstel stedelijke bereikbaarheidsstrategie en -agenda. Volgens de wethouder blijkt uit onderzoek dat het autoverkeer binnenstedelijk sinds 2000 niet meer groeit. 

Meer fietsverkeer en openbaar vervoer

,,Het fietsverkeer, ook de e-bike,  gebruik van openbaar vervoer en het lopen neemt toe. Daar moeten we in de toekomst ook onze belangrijkste wegen op aanpassen. Zeker in gebieden waar we in de toekomst gaan bouwen.’’ 

Voor  Kâhya komt er het ook op neer dat door alleen al de openbare ruimte te verbeteren ook de bereikbaarheid verbeterd wordt. ,,Kijk naar het Wilhelminaplein en Willemsplein.’’

Een serie maatregelen of proeven was eerder al aangekondigd, zoals aan de Magistratenlaan, Van Berckelstraat en de kruising Aartshertogenlaan/Orthenseweg. Het nemen van kleinschalige maatregelen voor fietsen, lopen en deelmobiliteit in de centrumzone (een cirkel van vier kilometer in het hart van de stad) is min of meer afgekeken van Breda, Gent en Rotterdam.  Dan gaat het niet alleen om meer fietsparkeerplekken, maar ook om bewegwijzering en doorsteekjes. 

Parallelweg en Vogelstraat

Het doortrekken van Parallelweg en de Vogelstraat naar Den Bosch-West, blijkt na onderzoek, niet effectief en nadelig voor de bereikbaarheid en leefbaarheid van de stad te zijn.  Kâhya:  ,,Dat zorgt voor meer sluipverkeer op onder meer de Nelson Mandelalaan en de Magistratenlaan en leidt onnodig verkeer de stad in.’’ 

 1. Automobilist bij rechter voor doorrijden na ongeluk: ‘Het was een reactie’

  Automobi­list bij rechter voor doorrijden na ongeluk: ‘Het was een reactie’

  DEN BOSCH - In en rond het Bossche station zijn tientallen beveiligingscamera’s geïnstalleerd. Een van die camera’s filmde op 25 juni een ongeluk op de rotonde voor het station. Een auto botste tegen een fietsster die voorrang had. Zij vloog enkele meters door de lucht en belande op het asfalt. De automobilist reed door. De 20-jarige Bosschenaar werd aangehouden dankzij het opgenomen kenteken. Hij stond deze week terecht bij politierechter H. Slaar.
 2. ‘Wat sneu dat dit overblijft van het burgemeesterslek in Den Bosch’
  PREMIUM

  ‘Wat sneu dat dit overblijft van het burgemees­ter­slek in Den Bosch’

  DEN BOSCH - Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de Bossche fractievoorzitter Sjef van Creij (Gewoon-geDREVEN) ervan in juli 2017 vertrouwelijke informatie rond de burgemeestersbenoeming te hebben ‘verstrekt of bevestigd’ aan gemeenteraadslid Will Hoeben (De Bossche Groenen). Al eerder werd bekend dat het OM Van Creij ervan verdenkt de naam van de nummer één van de vertrouwenscommissie te hebben ‘verstrekt of bevestigd’ aan toenmalig wethouder Jos van Son.
 3. Dial Q Filmquiz in De Verkadefabriek: 'Je hebt al snel een punt’

  Dial Q Filmquiz in De Verkadefa­briek: 'Je hebt al snel een punt’

  DEN BOSCH - Zin om ruim twee uur de kennis van films te testen? Dat kan op 25 oktober in de Bossche Verkadefabriek tijdens de Dial Q Filmquiz. Het is een knipoog naar het tv-programma ‘Voor een briefkaart op de eerste rang’. Daarin liet presentator Bob Bouma (‘Lieve dames, beste heren’) twee kandidaten reageren op fragmenten uit oude en actuele speelfilms. ,,Maar de Dial Q Filmquiz is eerder een interactief filmprogramma dan een eenzijdig vragenvuur’’, zegt Paul Luiken.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch