In een tent voor de hoofdingang van het JBZ moesten mensen zich melden. Wie klachten had of moest hoesten kreeg een mondkapje voor.
Volledig scherm
In een tent voor de hoofdingang van het JBZ moesten mensen zich melden. Wie klachten had of moest hoesten kreeg een mondkapje voor. © Paul Roovers

Langzaam oogt JBZ weer wat vertrouwd nu polibezoekers welkom zijn

DEN BOSCH - Annelin uit Rosmalen moest aanvankelijk op 31 maart  naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Die afspraak werd vanwege het coronavirus door het ziekenhuis geschrapt. Maar tot haar verbazing en die van haar ouders kwam er vrijdag ineens een telefoontje dat ze op 6 april toch al weer terecht kon.  

En dus meldde de jonge Rosmalense zich met haar moeder deze maandag, de eerste dag dat het Bossche ziekenhuis weer patiënten toeliet op de poliklinieken. Vrijwel alle wachtkamers waren de afgelopen weken leeg gebleven. Alleen kankerpatiënten mochten nog komen en natuurlijk was de spoedeisende hulp open.

Omdat het aantal opnames van corona-patiënten de afgelopen week stabiel bleef, wil het JBZ de poliklinische bezoeken weer uitbreiden. Stapsgewijs. In principe worden alleen patiënten opgeroepen van wie het bezoek niet nóg een maand kan worden uitgesteld. 

Annelin was blij dat ze mocht komen. Het bezoekje bood een aangename afwisseling in de weken dat ze ook niet naar school kan. Omdat er nog niet zoveel mensen voor een polibezoek waren opgetrommeld, vielen de wachttijden gisteren mee. En dat vond moeder heel tof: ,,Het was voor het eerste dat we daar in 25 minuten klaar waren. In het verleden duurde het soms wel meer dan twee uur.”

Het Bossche ziekenhuis had de afgelopen dagen in allerijl nog een tent laten neerzetten voor de hoofdingang. Daar moeten alle bezoekers zich melden bij een van de drie balies. Als er sprake is van hoesten of verkoudheid dan krijgen ze verplicht een mondkapje op voordat ze verder mogen.

Langzaam maar zeker gaat het er in het Bossche ziekenhuis, met de nodige restricties, weer wat vertrouwd aan toe. Op de boulevard lopen gestaag mensen af en aan, de koffiecorner is open (alleen afhalen) en op het voorplein staat zelfs de shuttlebus naar het parkeerterrein te wachten. Achter het stuur nog geen vrijwilligers (omdat ze vanwege hun leeftijd vaak tot de risicogroep behoren) maar medewerkers van het JBZ zelf. Heel druk was het nog niet geweest deze maandag. ,,Veel mensen worden met de auto bij de ingan afgezet, of ze komen samen met een partner. We kijken even of het werkt en nodig is. Vandaag waren er echt nog heel weinig passagiers", weet de invalchaffeur.

  1. Sint-Jan laat terrassen toe in tuin: ‘Een gebaar naar de ondernemers die het moeilijk hebben’
    PREMIUM

    Sint-Jan laat terrassen toe in tuin: ‘Een gebaar naar de onderne­mers die het moeilijk hebben’

    DEN BOSCH - Horeca-ondernemers uit de directe omgeving van de Sint-Jan mogen de Sint-Janstuin aan de kant van Hinthamerstraat inrichten als terras. ,,Het is bijzonder om deze tuin te mogen gebruiken. Daarom zijn er ook regels vastgesteld voor gebruik. Er wordt gewerkt met reserveringen, de tuin sluit om 23.00 uur en de locatie en haar omgeving worden geëerbiedigd’’, aldus plebaan Vincent Blom.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch