Volledig scherm
Canadese ganzen zorgen voor overlast, in de ogen van Leefbaar ‘s-Hertogenbosch.

Leefbaar wil aanpak overlast ganzen in Den Bosch

DEN BOSCH - Leefbaar 's-Hertogenbosch wil van het college van B en W weten wat het in de toekomst gaat doen aan de overlast van Canadese ganzen in de gemeente. Volgens raadslid Rinie Mees bestaat de overlast uit overvloedige uitwerpselen op paden en gras en speelvelden, verkeersonveiligheid en angst bij mensen als ganzen zich agressief gedragen. ,,De aantallen lijken ieder jaar flink toe te nemen en daarmee ontstaat ook overlast.’’ 

Volgens Mees ligt bijvoorbeeld het grote groene veld tegenover het Jeroen Bosch Ziekenhuis bezaaid met uitwerpselen. ,,Kinderen kunnen er niet meer spelen.’’ De partij wijst er op dat hondenbezitters worden geacht de uitwerpselen van hun dier op te ruimen maar dat wordt nu vaak genegeerd. ,,Immers het veld ligt toch al vol met poep, is de redenering.’’  Ook het gebied rond de rivier de Aa in de wijk Oost en het strandje bij de Groote Wielen zou sprake zijn van overlast. 

Kop-staart-botsing

Mees: ,,We zien grote groepen ganzen regelmatig drukke verkeerswegen oversteken.  Onlangs nog was er bijna sprake van een kop-staart botsing doordat een auto vol in de remmen moest voor overstekende ganzen. Daarnaast kunnen ganzen zich, met name in het broedseizoen, zich agressief gedragen. Er zijn voorbeelden van kinderen die niet over het fietspad durven als ganzen zich daar ophouden.’’

Leefbaar vraagt B en W onder meer welke maatregelen de afgelopen jaren genomen zijn om de groei van de ganzenpopulatie te beheersen en hoeveel ganzen acceptabel zijn om een goede balans te hebben tussen mens en dier. Mees wil ook weten welke mogelijkheden er zijn om de ganzenuitwerpselen op te ruimen. 

 1. Bosschenaar mijdt rechtszitting na doodsteken van zijn echtgenote in woning aan Marco Polostraat

  Bossche­naar mijdt rechtszit­ting na doodsteken van zijn echtgenote in woning aan Marco Polostraat

  De man meldde zich op 13 mei ’s middags bij de politie om te zeggen dat hij zijn echtgenote had doodgestoken in hun woning aan de Marco Polostraat. In het huis troffen agenten het slachtoffer aan. Dat gebeurde nadat zij een ruit hadden ingetikt om binnen te komen. Op dat moment was er verder niemand anders meer aanwezig in de woning. ,,Het waren allemaal hele rustige en lieve mensen”, zei een buurvrouw na de steekpartij in het Brabants Dagblad.
 2. Fort Isabella Vught bruist: ‘Mét respect voor de kwetsbare natuur’
  PREMIUM

  Fort Isabella Vught bruist: ‘Mét respect voor de kwetsbare natuur’

  VUGHT - Het begon met kleinschalige streekmarkten en enkele honderden belangstellenden. Afgelopen weekend genoten zo’n twee en een half duizend bezoekers van het Hoge Bomen Festival op Fort Isabella in Vught. Het voormalige kazerneterrein ontpopt zich niet alleen als een bijzondere plek om te wonen en te werken maar brengt ook steeds meer vertier. Mét respect voor de kwetsbare natuur, volgens de Isabella Groep. De Vughtse natuurvereniging NMV is ‘waakzaam’.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch