Canadese ganzen zorgen voor overlast, in de ogen van Leefbaar ‘s-Hertogenbosch.
Volledig scherm
Canadese ganzen zorgen voor overlast, in de ogen van Leefbaar ‘s-Hertogenbosch.

Leefbaar wil aanpak overlast ganzen in Den Bosch

DEN BOSCH - Leefbaar 's-Hertogenbosch wil van het college van B en W weten wat het in de toekomst gaat doen aan de overlast van Canadese ganzen in de gemeente. Volgens raadslid Rinie Mees bestaat de overlast uit overvloedige uitwerpselen op paden en gras en speelvelden, verkeersonveiligheid en angst bij mensen als ganzen zich agressief gedragen. ,,De aantallen lijken ieder jaar flink toe te nemen en daarmee ontstaat ook overlast.’’ 

Volgens Mees ligt bijvoorbeeld het grote groene veld tegenover het Jeroen Bosch Ziekenhuis bezaaid met uitwerpselen. ,,Kinderen kunnen er niet meer spelen.’’ De partij wijst er op dat hondenbezitters worden geacht de uitwerpselen van hun dier op te ruimen maar dat wordt nu vaak genegeerd. ,,Immers het veld ligt toch al vol met poep, is de redenering.’’  Ook het gebied rond de rivier de Aa in de wijk Oost en het strandje bij de Groote Wielen zou sprake zijn van overlast. 

Kop-staart-botsing

Mees: ,,We zien grote groepen ganzen regelmatig drukke verkeerswegen oversteken.  Onlangs nog was er bijna sprake van een kop-staart botsing doordat een auto vol in de remmen moest voor overstekende ganzen. Daarnaast kunnen ganzen zich, met name in het broedseizoen, zich agressief gedragen. Er zijn voorbeelden van kinderen die niet over het fietspad durven als ganzen zich daar ophouden.’’

Leefbaar vraagt B en W onder meer welke maatregelen de afgelopen jaren genomen zijn om de groei van de ganzenpopulatie te beheersen en hoeveel ganzen acceptabel zijn om een goede balans te hebben tussen mens en dier. Mees wil ook weten welke mogelijkheden er zijn om de ganzenuitwerpselen op te ruimen. 

  1. Groepje Orthenaren bij het spoor fel gekant tegen aanleg tunnel, gang naar de rechter dreigt

    Groepje Orthenaren bij het spoor fel gekant tegen aanleg tunnel, gang naar de rechter dreigt

    DEN BOSCH- Zwaar teleurgesteld en geen enkel argument deugt. Een groepje van zes Orthenaren verenigd in het Petit comité Orthen legt zich niet neer bij de afsluiting van de omstreden spoorovergang in hun buurt. De zes dreigen met een rechtsgang als de Bossche gemeenteraad op 9 juni kiest voor de aanleg van een tunnel voor fietsers en voetgangers en het definitief sluiten van de overgang. Dat heeft het comité de gemeenteraad laten weten.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch