Volledig scherm
© Thinkstock

Leraar Koning Willem I College betrapt bij fraude examens 12 studenten

UPDATEDEN BOSCH - Het college van bestuur van het Bossche Koning Willem I College heeft maandag een leraar ontslagen omdat hij zou hebben geprobeerd om de examenresultaten van twaalf studenten van de opleiding Monteur koude- en klimaatsystemen onrechtmatig te beïnvloeden.

Volgens het bestuur is de fraude tijdig ontdekt door de afdeling Middelbare Techniek School en de examencommissie. De studenten hebben inmiddels de resultaten ontvangen, conform de eerdere beoordeling van de examinatoren.

‘Onregelmatigheden’

Bij drie studenten waren aanpassingen doorgevoerd op de beoordelingsformulieren van een praktijkexamen die het resultaat opwaardeerden van een onvoldoende naar een voldoende en bij negen studenten van een voldoende naar ‘goed’.

De Examencommissie Techniek 1 van het Koning Willem I College trof ‘enkele onregelmatigheden‘ aan in de beoordelingsdocumenten van de proeve van bekwaamheid binnen de opleiding tot Monteur koude- en klimaatsystemen. Medewerkers van de afdeling en examencommissie zorgden voor correctie. 

Volgens het bestuur is de docent geruime tijd werkzaam bij het Koning Willem I College. Hij was van mening dat de beoordeling door de examinatoren juist bij de twaalf studenten niet klopte. ,,Maar het behoort niet tot de bevoegdheid van de docent daarover zelfstandig te oordelen en zelfstandig correcties door te voeren.’’

Intern onderzoek 

,,We vinden het als college onacceptabel dat een leraar eigenhandig examenresultaten probeert te beïnvloeden’’, aldus het bestuur dat vindt dat de studenten recht hebben op goed onderwijs en een daarbij behorende correcte en onafhankelijke manier van beoordelen. ,,Dit is noodzakelijk om de kwaliteit van de diploma’s te blijven waarborgen. Van de betrokken leraar is daarom vanochtend afscheid genomen”, aldus het college van bestuur.

Volgens het bestuur lijkt de fraude zich te beperken tot de examenresultaten van deze twaalf studenten. Het college van bestuur heeft inmiddels opdracht gegeven voor een grondig intern onderzoek om zo te achterhalen of er niet eerder of breder onrechtmatig is gehandeld bij examinering van deze opleiding. Ook is de Inspectie van het Onderwijs op de hoogte gebracht.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch