Volledig scherm
De Zuiderschans in Den Bosch. © Google Streetview

Liever geen invasie van studenten in Bossche Zuiderschans

DEN BOSCH - Ook de buurt heeft grote moeite met het ombouwen van het Bossche complex Zuiderschans naar studentenkamers. Dat blijkt uit een brief die twee omwonenden hebben verzonden aan B en W.

Het duo stelt als gesprekspartner op te treden namens meerdere bewoners van het Sweelinckplein, de Händelstraat en Vivalidistraat. De mensen daar voelen zich overvallen door de plannen met het voormalige verzorgingshuis aan het Sweelinckplein. 'Bewoners zouden tijdig op de hoogte worden gehouden van de ontwikkelingen, zodat daarover een gesprek plaats kan vinden. Dat is strijdig met hoe de communicatie nu loopt', zo staat in de brief. De gemeenteraad spreekt woensdagavond over het plan.

Studiejaar

Momenteel wonen zestig mensen in het pand. Zij verblijven daar antikraak via Gapph. Met de kortst mogelijke opzegtermijn (28 dagen) heeft de leegstandsbeheerder het contract met de huurders nu opgezegd, zodat de gemeente het pand kan verbouwen naar 136 wooneenheden, waarvan 108 eenpersoons en 28 tweepersoons.

Het grootste deel van deze woningen zal worden opgevuld door internationale studenten van de Jheronimus Academy of Data Science, maar ook van Avans en de HAS Hogeschool. Voor het begin van het nieuwe studiejaar, 1 september, moeten de ruimtes klaar zijn voor de nieuwe bewoners.

Die snelheid geeft de omwonenden het idee dat ze 'als direct belanghebbenden niet serieus worden genomen'. In plaats van gelijk per 1 september alle kamers te verhuren, vragen zij het aantal studenten langzaam te laten oplopen, zodat iedereen beter een vinger aan de pols kan houden.

De pleinbewoners willen maatregelen om eventuele overlast tegen te gaan. 'De functie van binnenshuis georiënteerde bejaarden is anders dan levenslustige studenten en jongeren.' In de brief wordt gevraagd om een aanspreekpunt bij overlast dat vierentwintig uur per dag, zeven dagen per week te bereiken is. Ook willen de bewoners tussentijdse evaluaties zodra de studenten er wonen. De eerste zou al na drie maanden moeten zijn.

Boos

De huidige, tijdelijke bewoners reageerden eerder ook al boos op het feit dat hun contract werd opgezegd. Hen was altijd voorgehouden dat ze konden blijven tot de sloop en nieuwbouw. In plaats daarvan moeten ze dus plaatsmaken voor internationale studenten. Volgens woningcorporatie Zayaz wordt met alle partijen bekeken of er mogelijkheden zijn voor alternatieve huisvesting voor de huidige bewoners.

De plannen voor studentenhuisvesting zijn voor maximaal vijf jaar. Wat er daarna gebeurt met het pand, is niet bekend.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch