Volledig scherm
De gedecoreerden in Vught vlnr: A. van Kessel, E. Sietsma, P. Kers, burgemeester van de Mortel, M. Westerouen van Meeteren en J. Blomjous. © copyright Marc Bolsius

Lintje én warme woorden voor bijzondere Vughtenaren

VUGHT - Het regende vrijdag vijf lintjes in Vught. Burgemeester Roderick van de Mortel verraste zijn inwoners voor het eerst met huisbezoeken in plaats van een feestelijke bijeenkomst in het raadhuis. Hij sprak warme woorden en huldigde vier van hen als Lid in de Orde van Oranje-Nassau, één als ‘Ridder’. 

'Ridder’ M. Westerouen van Meeteren (70) werd met name gehuldigd vanwege zijn verdiensten op het terrein van medische zorg. De gepensioneerd huisarts, inspecteur-arts bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ), hoofd ‘curatieve somatische zorg’ voor Zuid-Nederland en de toenmalige Nederlandse Antillen én forensisch arts bij de GGD Hart voor Brabant is actief voor diverse organisaties. 

Kwakzalverij

Zo is hij bijvoorbeeld bestuurslid van de Vereniging tegen Kwakzalverij en ontving in 2009 de tweejaarlijkse prijs 'Gebroeders Bruinsma Erepenning’. In het bijzonder voor zijn strijd tegen de behandelaars van de aan kanker overleden televisiepresentatrice Sylvia Millecam. Ook is hij voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering van de Geneeskunde (KNMG) in de regio Noordoost-Brabant en Lid van de Raad van Toezicht van de Stichting 113 Zelfmoordpreventie. De Vughtenaar maakt zich sterk voor de ontwikkeling van zelfmoordpreventie in Nederland.

Kunstgrasvelden MOP

Westerouen van Meeteren is tevens een bekende in het Vughtse verenigingsleven. Van 1998 tot 2006 was hij vrijwilliger, bestuurslid én voorzitter (zes jaar) van de Vughtse Mixed Hockey & Cricketclub 'Maakt Onderling Plezier’(MOP). Onder zijn leiding werd het sportcomplex definitief geprivatiseerd. Ook nam hij het initiatief voor uitbreiding van het complex met twee kunstgrasvelden.

E. Sietsma-Lutgendorff

E. Sietsma-Lutgendorff (72) kreeg het lintje 'Lid in de Orde van Oranje-Nassau’ opgespeld vanwege haar verdiensten als vrijwilliger bij de Protestantse Gemeente Vught, locatie Lambertuskerk. Als koster ondersteunt ze de kerkdiensten en begeleidt bruiloften, begrafenissen en doopdiensten. Ook is ze verantwoordelijk voor de aankleding van de kerk en is medeorganisator van spirituele reizen. Naast haar vrijwilligerstaken helpt ze bij de verzorging van haar kleindochter die het syndroom van Down heeft.

A. van Kessel

A. van Kessel (73) is vrijwilliger bij Visio de Vlasborch en begeleidt een bewoner bij een buitenluchtactiviteit. Daarnaast is hij gastheer bij Nationaal Monument Kamp Vught, de Rooms Katholieke Parochie H. Edith Stein waar hij koster is, de Stichting Jeugdnatuurwacht (penningmeester) en de FNV Belastingservice, regio Den Bosch. Ook was hij mantelzorger voor zijn echtgenote die in 2017 overleed en staat hij nu voor anderen klaar. 

P. Kers-Schmit

De jongste gedecoreerde was P. Kers-Schmit (56). Zij is vrijwilliger bij de Stichting Jeugd Week waar ze de drijvende kracht is achter de keukenploeg en coördinator van vijftig vrijwilligers en 250 deelnemers. Ook is ze als overblijfkracht actief bij basisschool De Baarzen (huidig IKC De Avonturier), geeft sturing aan de musicalgroep én is vrijwilliger bij het buurtcentrum De Rode Rik 2.0 waar ze actief is als gastvrouw en onder andere activiteiten organiseert voor de jeugd, zoals de kids-DOE-middagen.

J. Blomjous

J. Blomjous (66) was tot haar pensionering in 2018 werkzaam als jeugdarts bij de GGD Hart van Brabant en kreeg een lintje voor haar bijdragen aan de Stichting Leergeld Vught, de sinterklaasactie ‘De Sint is er voor ieder kind’, de Stichting Kiwanis Fonds Vught, Euthanasie in de Psychiatrie Vught en de Parochie Edith Stein. Daarnaast was ze tot 2014 secretaris en penningmeester van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst, regio Noordoost-Brabant. 

Volledig scherm
Vier Vughtenaren werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau, één tot ‘Ridder'. © ANP

In samenwerking met indebuurt Den Bosch