Volledig scherm
Tafereel op de Pensmarkt in Den Bosch (1903). Een boerenpaar brengt een varken 'naar den Slager'.

M.A. Snoeck, jonkheer in Hintham

DEN BOSCH - De omvangrijke bibliotheek die 19 november in Leiden wordt geveild was van wijlen jhr.mr. M.A. Beelaerts van Blokland (1910-1990). De collectie boeken, handschriften en ansichten daarin over Den Bosch en Brabant zijn verzameld door diens grootvader van moederskant jhr. M.A. Snoeck (1838-1911).

Wie was deze M.A. (Matthias Adriaan) Snoeck? Hij woonde in Hintham waar hij volgens informatie uit het Stadsarchief 's-Hertogenbosch geliefd was als een eenvoudig en blijmoedig man, een echte 'landjonker'. Snoeck was onder andere kamerheer in buitengewone dienst van koning Willem III en van koningin Wilhelmina, lid van de Ridderschap van Noord-Brabant, erelid van de Johanniter-orde, lid van de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap (Zwanenbroeders), commandant van de schutterij van Noord-Brabant, lid van het college van regenten van de Godshuizen, ouderling van de Nederlandse Hervormde kerk in Hintham, voorzitter van de polders Van der Eigen en Beneden Aa, en mede-oprichter van het Koninklijk Genootschap voor Munt en Penningkunde. Hij schreef veel over penningkunde, onder andere over de stadhuispenningen van Den Bosch. Onlangs liet de Bossche graveur Lei Lennaerts nog zo'n stadhuispenning slaan vanwege de 200ste sterfdag van graveur Theodoor van Berckel.

Snoeck was verwoed verzamelaar en ook sportief. Behalve boeken, handschriften en ansichten zit bij de collectie die wordt geveild ook een doos vol kartonnen badges die horen bij het lidmaatschap van de 's-Hertogenbossche IJsclub.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch