Volledig scherm
Omslag Wegwijzer voor de Sint-Janskathedraal © Uitgeverij Het Veerhuis

Marc Mulders is helemaal klaar met de Sint Jan: 'Shame on them'

DEN BOSCH - Het komt niet gauw meer goed tussen de Sint Jan in Den Bosch en Marc Mulders, de ‘Kunstenaar van het Jaar 2017’ van wie in de kathedraal een glas-in-loodraam hangt.

Niet alleen hebben het bestuur van zowel de kerk als het Sint-Jansmuseum De Bouwloods besloten een uitgave met foto’s van Mulders niet langer te verkopen. De kunstenaar voelt zich ook geschoffeerd door een lid van het kerkbestuur, dat hem tijdens het maken van die foto’s uit de kerk zou hebben willen zetten.

,,Ik ben zeer bedroefd", zegt de uit Tilburg afkomstige, maar in Oostelbeers wonende Mulders. ,,Een bestuur dat zover verwijderd is van de waarlijke liefde. Shame on them. Twee weken geleden kreeg ik nota bene van de Bouwloods een uitnodiging om in de herfst te komen exposeren. Dus niet."

Het voorval in de kerk wordt bevestigd door Gerard Rooijakkers, de cultuurhistoricus die de tekst voor de ‘Wegwijzer voor de Sint-Janskathedraal’ schreef en wiens uitgeverij Veerhuis de publicatie ook verzorgde: ,,Ik heb toen gesust voor de lieve vrede, zoals iedereen altijd het machtswoord van de kathedraal lijdzaam moet ondergaan. Het was heel vervelend en publiekelijk beledigend voor Marc."

Namens het kerkbestuur houdt Pieter Kohnen het op een misverstand: ,,Mijn collega vond dat Marc met zijn statief de discretie verstoorde, maar hij was niet op de hoogte van de afspraak die ik met Marc had gemaakt. Na een telefoontje met mij heeft Marc ruim baan gekregen. Maar ik heb geen enkele moeite om hem te bellen en uit te leggen hoe dit zo is gekomen.”

Kohnen denkt dat Mulders de zaak oprakelt uit frustratie over het besluit om de in december gepresenteerde Wegwijzer, met voorwoord van bisschop De Korte, niet langer te verkopen. ,,Er staan fouten en inconsequenties in. Bovendien is door de lay-out het foldertje niet goed te lezen in onze donkere kerk. Wij hebben als kerkbestuur overigens helemaal niet om dat foldertje gevraagd. Het initiatief komt van Gerard Rooijakkers en Marc Mulders.”

Om welke onjuistheden het gaat in de uitgave van 64 pagina's, kan Kohnen niet zeggen: ,,Dat moet ik bij het museumbestuur navragen. Ik heb het zelf namelijk nog niet gelezen.”

  1. Initiatiefnemer gestaakte automeeting Den Bosch vindt besluit politie onredelijk: ‘Volgende maand hopelijk wel vergunning’

    Initiatief­ne­mer gestaakte automee­ting Den Bosch vindt besluit politie onredelijk: ‘Volgende maand hopelijk wel vergunning’

    DEN BOSCH - ,,Ik had dan geen vergunning, maar wij deden niks verkeerd.” Initiatiefnemer Virgill van der Burgt van de gestaakte automeeting in Den Bosch noemt de vroegtijdige beëindiging door de politie van zaterdagavond ‘onredelijk’. Na een ongeluk in Son tijdens een automeeting daar, voegde deze groep van honderden autoliefhebbers zich bij de meeting in Den Bosch, waarop de politie besloot het stop te zetten.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch