Volledig scherm
Portret van Marco Kroon, drager van de de Militaire Willems-Orde. ANP NIELS WENSTEDT © ANP

Marco Kroon aangehouden na kopstoot aan agent

DEN BOSCH - Topmilitair Marco Kroon is zondag aangehouden nadat hij in de binnenstad van Den Bosch een kopstoot aan een agent uitdeelde. De drager van de Militaire Willems-Orde is door de politie overgedragen aan de Koninklijke Marechaussee. Dat melden betrouwbare getuigen aan het Brabants Dagblad.

Kroon zou in het carnavalsweekeinde door een agent zijn betrapt op wildplassen. Nadat hij daarop was aangesproken kwam het tot de kopstoot aan de politie-agent, melden de getuigen. Een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee wil slechts zeggen dat er ‘een militair’ is aangehouden in Den Bosch, maar vermeldt naam noch andere gegevens. Evenmin wil de woordvoerder kwijt waarom de militair precies is aangehouden. Kroon zit nog vast.

Het is gebruikelijk dat strafbare feiten die door militairen gepleegd worden (ook in hun vrije tijd), door de marechaussee onderzocht worden. De advocaat van Marco Kroon, Geert-Jan Knoops, bevestigt dat Kroon is aangehouden in het centrum van Den Bosch. Waarvan Kroon precies wordt verdacht kan de advocaat niet zeggen. ,,Ik weet momenteel niet wat er gaande is”, zegt Knoops tegen het ANP.  De advocaat heeft over de kwestie nog geen direct contact met Kroon gehad. ,,Het is nog te vroeg om daarover iets te zeggen.”

In opspraak

Marco Kroon, geboren en getogen Bosschenaar, ontving in 2009 de hoogste militaire onderscheiding voor getoonde moed in Afghanistan. Begin 2010 kwam hij in opspraak. Het Openbaar Ministerie verdacht hem van overtreding van de Opiumwet en verboden wapenbezit. Hij werd vrijgesproken van de eerste verdenking, maar veroordeeld voor wapenbezit.

In januari 2017 biechtte de onderscheiden militair op dat hij tien jaar eerder een Talibanstrijder had gedood die hem had ontvoerd, mishandeld en vernederd. Zijn werkgever had hij hierover niet eerder ingeseind. Hij was bang dat de geheime missie in gevaar kwam als hij dat wel had gedaan. Het Openbaar Ministerie onderzocht de kwestie, maar legde dat onderzoek stil toen bleek dat er onvoldoende aanknopingspunten waren voor verder speurwerk. Kroon schreef zelf een boek, waarin hij ook over het doden van de Talibanstrijder vertelt. 

In samenwerking met indebuurt Den Bosch