Volledig scherm
Marco Kroon, samen met oorlogsveteraan Kenneth Mayhew, vrijdag bij een bijeenkomst van dragers van de Willems-Orde. © William Hoogteyling

Marco Kroon heeft nooit overwogen niet naar dodenherdenking te komen: ‘Ik kan mezelf nog steeds aankijken’

,,Ik heb geen seconde overwogen om níet te komen. Omdat ik overtuigd ben van het feit dat ik niet de man ben die de media van me maken. Ik kan mezelf nog steeds met droge ogen aankijken.”

De in opspraak geraakte oorlogsheld Marco Kroon is zaterdag met volle overtuiging bij de dodenherdenking op de Grebbeberg in Rhenen. Hij mag zijn militaire uniform niet meer dragen omdat hij geschorst is. Er loopt een onderzoek naar hem. Tijdens carnaval in Den Bosch zou hij aan een agent zijn geslachtsdeel hebben getoond, een middelvinger hebben opgestoken en aan een andere agent en een kopstoot hebben uitgedeeld.

,,Mijn schorsing doet me meer pijn dan alle ondoordachte en eenzijdige negatieve berichten vanuit de media bij elkaar”, vertelt Kroon, die de Willems-Orde kreeg wegens zijn heldendaden. ,,Ik kom dus niet in uniform maar zal met gelijke innerlijke trots als altijd onze medaille dragen en mijn diepe respect tonen aan degenen die het hoogste offer hebben gebracht voor onze vrijheid.”

Volgens een woordvoerder van plaatsvervangend commandant Kees Matthijssen, verantwoordelijk voor de herdenking in Rhenen, is Kroon er als burger en drager van de ridderorde, niet als militair. Er was geen reden om hem níet uit te nodigen.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch