Volledig scherm
Marco Kroon tijdens de dodenherdenking op Militair Ereveld Grebbeberg op de Grebbeberg. © ANP

Marco Kroon houdt lezing in Den Bosch over de rol en invloed van de media

DEN BOSCH - Op uitnodiging van de JOVD 's-Hertogenbosch e.o. houdt majoor Marco Kroon op 23 mei vanaf 19.00 uur een lezing in het Bossche Golden Tulip Hotel Central. De Schijndelse drager van de Militaire Willemsorde  praat over de rol en invloed van de media. Het is een ‘openbaar evenement waarbij ook niet-JOVD’ers welkom zijn’.  

Kroon kreeg in 2009 de hoogste militaire onderscheiding voor moedig optreden en leidinggeven als officier bij vuurgevechten in Afghanistan. De Militaire Willemsorde wordt zelden uitgereikt; Kroon was de eerste die de medaille kreeg in vijftig jaar. 

Strijd tegen de media  

De JOVD zegt 'graag’ van Kroon te horen wat zijn ervaringen zijn met de media. In een persbericht wordt persvrijheid omschrijven als  ‘een groot goed’. Zij wijst erop dat Kroon zich als een held heeft gedragen toen hij werd uitgezonden naar Afghanistan maar vervolgens ‘kansloos werd in de strijd tegen de media’.

Verwezen wordt naar het incident tijdens carnaval in Den Bosch waarbij Kroon werd aangehouden onder meer voor het geven van een kopstoot aan een agent. Dat gebeurde nadat Kroon werd betrapt tijdens het wildplassen in de Bossche binnenstad. ,,Waarom wordt zo'n beschuldiging al gecommuniceerd en niet de uitspraak? Als je eenmaal schuldig bent verklaard in de media, dan is het vrijwel onmogelijk om je onschuld te bewijzen naar de buitenwereld’’, aldus de JOVD.   

Boete betalen 

Kroon is meerdere keren in opspraak geraakt.  In 2010 stelde het Openbaar Ministerie een onderzoek naar hem in wegens vermeend drugsbezit. Daarvan werd hij vrijgesproken. Hij moest wel een boete betalen voor het bezit van stroomstootwapens. In 2018 raakte Kroon in opspraak toen hij, tien jaar na dato, opbiechtte dat hij tijdens een geheime missie in Afghanistan zou zijn gegijzeld, waarna hij zijn gijzelnemer zou hebben doodgeschoten. Hoewel hij dit incident meteen had moeten melden bij zijn leidinggevenden, besloot Kroon te zwijgen. Naar eigen zeggen ‘om de operatie niet in gevaar te brengen’.

Aanmelden voor de bijeenkomst die om 19.00 uur begint kan via de Facebookpagina van de JOVD 's-Hertogenbosch.

  1. FC Den Bosch over stilleggen wedstrijd: ’Tegenstander met regelmaat getrakteerd op kraaienconcert’
    PREMIUM

    FC Den Bosch over stilleggen wedstrijd: ’Tegenstan­der met regelmaat getrak­teerd op kraaiencon­cert’

    DEN BOSCH - Het is onduidelijk of het gaat om dezelfde mannen. Zeker is dat supporters van FC Den Bosch tijdens de intocht van Sinterklaas met leuzen en een spandoek pleitten voor Zwarte Piet. En het staat vast dat aanhangers van FC Den Bosch er enkele uren later (met spandoek) in het stadion voor zorgden dat de scheidsrechter de wedstrijd tegen Excelsior een poosje staakte.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch