Volledig scherm
Marco Kroon tijdens de uitreiking van de radiovakprijzen in Theater Gooiland. ANP KIPPA REMKO DE WAAL © ANP Kippa

Marco Kroon na verhoor vanmiddag weer op vrije voeten

DEN BOSCH - Topmilitair Marco Kroon wordt deze maandagmiddag na verhoor weer vrijgelaten door de Koninklijke Marechaussee. De drager van de Militaire Willems-Orde werd zondag aangehouden. Betrouwbare getuigen meldden aan het Brabants Dagblad dat hij een kopstoot aan een politie-agent zou hebben uitgedeeld.

Een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee wil slechts zeggen dat er ‘een militair’ is aangehouden in Den Bosch, maar hij vermeldt géén naam of gegevens van de verdachte. De woordvoerder zei maandagmiddag dat de militair die in Den Bosch werd aangehouden na verhoor deze middag nog op vrije voeten zou komen.

Getuigen meldden eerder aan het Brabants Dagblad dat Kroon in het carnavalsweekeinde door een agent zou zijn betrapt op wildplassen. Nadat hij daarop was aangesproken kwam het tot de kopstoot aan de politie-agent.

Het is gebruikelijk dat strafbare feiten die door militairen gepleegd worden (ook in hun vrije tijd), door de marechaussee onderzocht worden. De advocaat van Marco Kroon, Geert-Jan Knoops, bevestigt aan persbureau ANP dat Kroon is aangehouden in het centrum van Den Bosch. Waarvan Kroon precies wordt verdacht kan de advocaat niet zeggen. ,,Ik weet momenteel niet wat er gaande is”, zegt Knoops, die over de kwestie nog geen direct contact met Kroon heeft gehad. ,,Het is nog te vroeg om daarover iets te zeggen.”

In opspraak

Marco Kroon, geboren en getogen Bosschenaar, ontving in 2009 de hoogste militaire onderscheiding voor getoonde moed in Afghanistan. Begin 2010 kwam hij in opspraak. Het Openbaar Ministerie verdacht hem van overtreding van de Opiumwet en verboden wapenbezit. Hij werd vrijgesproken van de eerste verdenking, maar veroordeeld voor wapenbezit.

In januari 2017 biechtte de onderscheiden militair op dat hij tien jaar eerder een Talibanstrijder had gedood die hem had ontvoerd, mishandeld en vernederd. Zijn werkgever had hij hierover niet eerder ingeseind. Hij was bang dat de geheime missie in gevaar kwam als hij dat wel had gedaan. Het Openbaar Ministerie onderzocht de kwestie, maar legde dat onderzoek stil toen bleek dat er onvoldoende aanknopingspunten waren voor verder speurwerk. Kroon schreef zelf een boek, waarin hij ook over het doden van de Talibanstrijder vertelt.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch