Volledig scherm
Het beeld van de Zoete Moeder in de Sint-Jan. © marc bolsius

Mariabeeld in Sint-Jan blijft gelovigen en ongelovigen trekken

DEN BOSCH - Bespot, bijna verbrand, besmeurd, voeten verminkt, ballingschap. Weinig is het beeld van de Zoete Lieve Vrouw in de Bossche Sint-Jan bespaard gebleven. 

‘Maria, liefde geeft u vele namen’ is in mei het motto van de Mariavieringen in de Sint-Jan. Daarmee grijpt de Broederschap van Onze Lieve Vrouw van Den Bosch terug op de namen die Maria in de loop der eeuwen kreeg: Moeder van Barmhartigheid, Heil van de Zieken, Troosteres van de Bedroefden. Voor wie wat langer stil staat bij de toestand van het beeld van de Zoete Moeder en zijn geschiedenis dringt de naam Moeder van Smarten zich op. Zeker nu een onderzoek naar de staat van het beeld en een grondige restauratie niet lang meer kunnen wachten.

Het is nog een wonder dat de Zoete Vrouw die zeven eeuwen van strijd, ballingschap, uitputtende bedevaarten en de knagende tand des tijds heeft doorstaan. Ja zelfs de prachtige gewaden waarin de Zoete Vrouwe gehuld gaat, moeten het kwetsbare beeld zwaar vallen, legt Monique van Dongen-Kok, proost van de Broederschap uit. Zij vertelt dat het belangrijk is om beter zicht te krijgen op de staat en draagkracht van het beeld. Een 3d opname moet daarover in het najaar duidelijkheid bieden. Het zou zelfs kunnen dat het op termijn beter is de beproefde Maria te vervangen door een replica en het originele beeld te bewaren in een veilige ruimte met een beeldvriendelijker klimaat.

Waar de kerken kampen met toenemende leegloop, blijft de Zoete Moeder in Den Bosch populair. Gelovigen en ongelovigen steken regelmatig in de Mariakapel een kaarsje op. Dit jaar staat de Broederschap van de Zoete Moeder stil bij de bewogen geschiedenis van het beeld met de uitgave van een fragment uit het Mirakelboek uit 1632  van de kanunnik Augustinus Wichmans. Het dikke boek  dat in de Mariakapel aan de voeten van Maria ligt, staat vol met wonderen. Adrienne Poulisse vertaalde het deel dat over de Zoete Moeder gaat  in hedendaags Nederlands. 

De Mariamaand begint zondag 7 mei met een bidtocht door de stad met het beeld van de Zoete Vrouw, mits het weer goed is. Maria heeft in mei een speciale plaats voor in de Sint-Jan.

In de Mariakapel speelt  Anne-Marijn Smulders (Paleis voor Volksvlijt)  de opera 'Maria', een modern mysteriespel van Henri Swinkels en Paul van den Oever (muziek) van 5 t/m 7 mei en  11 t/m 14 mei. 

  1. Den Bosch krijgt er meer dan 800 woningen bij, 4 woontorens en de Kunstacademie blijft zitten
    PREMIUM
    update | video

    Den Bosch krijgt er meer dan 800 woningen bij, 4 woontorens en de Kunstacade­mie blijft zitten

    DEN BOSCH - En weer heeft Den Bosch er een plek bij waar véél gaat veranderen. Op het voormalige postterrein aan de Parallelweg achter het station komen in totaal 819 woningen, onder meer in vier in het oogspringende woontorens. Waarbij één toren aan de Dieze komt te staan, aan de overzijde van de weg. Kunstacademie Sint-Joost én de studenten spelen een centrale rol in de plannen: de academie blijft er zitten en er komen ateliers bij.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch