Volledig scherm
Premier Mark Rutte ruikt aan geurstrookje tijdens een proef in Den Bosch. Het Openbaar Ministerie heeft een eigen geurtje gelanceerd. XTACY heet het. Het gaat om een ludieke actie: met parfumflesjes met daarin de geur van xtc wil justitie mensen leren hoe ze drugslabs kunnen herkennen. © ANP

Mark Rutte krijgt parfumflesje met xtc-geur in Den Bosch om ‘geur drugslabs te herkennen’

DEN BOSCH - Het Openbaar Ministerie heeft zondag een eigen geurtje gelanceerd. XTACY heet het. Het gaat om een ludieke actie: met parfumflesjes met daarin de geur van xtc wil justitie mensen leren hoe ze drugslabs kunnen herkennen. Dan kunnen ze politie waarschuwen.

De geur van xtc doet volgens justitie denken aan anijs. ,,Als je anijs ruikt, maar geen anijsmelk ziet, zou het ook een xtc-lab kunnen zijn’', zegt de woordvoerder.

Het luchtje werd in het centrum van Den Bosch op de markt gebracht. Onder de bezoekers die een monster kregen, was premier Mark Rutte.

Drugslabs

Den Bosch is bewust gekozen voor de lancering: in Noord-Brabant worden veel drugslabs opgerold. ,,De afgelopen jaren hebben we wel gezien dat synthetische drugs worden geproduceerd in andere buitengebieden in het oosten en het noorden, maar historisch gezien is het zuiden de plek waar de meeste synthetische drugs worden geproduceerd. We brengen deze geur onder de aandacht in het gebied waar het probleem voor iedereen duidelijk aanwezig is’', aldus een woordvoerder van het Openbaar Ministerie.

Opsporing Verzocht besteedt dinsdag aandacht aan geurtje. Het is de bedoeling dat politiebureaus en gemeentehuizen de flesjes krijgen.

  1. Zayaz gaat klachten van Boschveld-bewoners serieus nemen: ‘Twee ruggenwervels gebroken na val over drempel van 14 cm’

    Zayaz gaat klachten van Bosch­veld-bewoners serieus nemen: ‘Twee ruggenwer­vels gebroken na val over drempel van 14 cm’

    DEN BOSCH - De grootscheepse renovatie in Boschveld, die na een maandenlang uitstel in het laatste kwartaal van 2018 plaatsvond, is niet vlekkeloos verlopen. Veel bewoners zijn nog altijd ontevreden over het resultaat en eisen een vergoeding voor de ontstane schade. Om aandacht te vragen voor de situatie was er dinsdagmiddag een door de lokale SP ondersteund 'verrassingsbezoek' aan het kantoor van woningcorporatie Zayaz gearrangeerd.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch