Premier Mark Rutte ruikt aan geurstrookje tijdens een proef in Den Bosch. Het Openbaar Ministerie heeft een eigen geurtje gelanceerd. XTACY heet het. Het gaat om een ludieke actie: met parfumflesjes met daarin de geur van xtc wil justitie mensen leren hoe ze drugslabs kunnen herkennen.
Volledig scherm
Premier Mark Rutte ruikt aan geurstrookje tijdens een proef in Den Bosch. Het Openbaar Ministerie heeft een eigen geurtje gelanceerd. XTACY heet het. Het gaat om een ludieke actie: met parfumflesjes met daarin de geur van xtc wil justitie mensen leren hoe ze drugslabs kunnen herkennen. © ANP

Mark Rutte krijgt parfumflesje met xtc-geur in Den Bosch om ‘geur drugslabs te herkennen’

DEN BOSCH - Het Openbaar Ministerie heeft zondag een eigen geurtje gelanceerd. XTACY heet het. Het gaat om een ludieke actie: met parfumflesjes met daarin de geur van xtc wil justitie mensen leren hoe ze drugslabs kunnen herkennen. Dan kunnen ze politie waarschuwen.

De geur van xtc doet volgens justitie denken aan anijs. ,,Als je anijs ruikt, maar geen anijsmelk ziet, zou het ook een xtc-lab kunnen zijn’', zegt de woordvoerder.

Het luchtje werd in het centrum van Den Bosch op de markt gebracht. Onder de bezoekers die een monster kregen, was premier Mark Rutte.

Drugslabs

Den Bosch is bewust gekozen voor de lancering: in Noord-Brabant worden veel drugslabs opgerold. ,,De afgelopen jaren hebben we wel gezien dat synthetische drugs worden geproduceerd in andere buitengebieden in het oosten en het noorden, maar historisch gezien is het zuiden de plek waar de meeste synthetische drugs worden geproduceerd. We brengen deze geur onder de aandacht in het gebied waar het probleem voor iedereen duidelijk aanwezig is’', aldus een woordvoerder van het Openbaar Ministerie.

Opsporing Verzocht besteedt dinsdag aandacht aan geurtje. Het is de bedoeling dat politiebureaus en gemeentehuizen de flesjes krijgen.

  1. Mee op de vuilniswagen of washandjes vouwen, ambtenaren Den Bosch springen bij in coronatijd
    PREMIUM

    Mee op de vuilniswa­gen of washandjes vouwen, ambtenaren Den Bosch springen bij in coronatijd

    DEN BOSCH - Een driedelig pak draagt Joost Ankone voor zijn werk bij de gemeente Den Bosch sowieso niet. Maar deze dagen van de coronacrisis hijst de projectleider en organisatieadviseur zich in een overall en andere beschermende kleding. Om een handje te helpen bij de Afvalstoffendienst. Niks geen computer en vergaderingen, maar achter de vuilniswagen. ,,Ik heb nu uren over en wil iets voor de stad doen.’’

In samenwerking met indebuurt Den Bosch