Volledig scherm
Het verkeer loopt vast als er teveel bussen over de Koningsweg gaan, en dan vooral rondom de ovonde. © Liza Veltman

Meer bussen op Koningsweg, maar ook veel minder auto's: ‘Geen sprake van negatief effect’

Di 4 dec. Er gaan vanaf zondag 370 bussen meer over de Koningsweg en het Julianaplein. Vanaf 2019 komen daar nog eens 194 bussen bij. Dat leidt echter niet direct tot negatieve effecten voor omwonenden: het autoverkeer neemt namelijk ook snel af.

Dat meldt B&W in antwoord op vragen van D66. Die partij had vragen gesteld nadat de buurt zich in deze krant grote zorgen had gemaakt over de verplaatsing van honderden bussen per dag van de Onderwijsbouelvard naar de Koningsweg en het Julianaplein. Dit terwijl ook die straten straks autoluw uitgevoerd moeten gaan worden.

Halvering autoverkeer

Het autoverkeer is volgens B&W echter al met 5.000 voertuigen per dag gedaald, onder meer door de herinrichting van het Wilhelminaplein en de aanleg van de randweg en de Magistratenlaan. Het autoluw maken van de Oranjeboulevard (Koningsweg - Julianaplein) moet dat autoverkeer nog verder naar beneden brengen, terwijl ook nog eens langzamer gereden wordt. ,,Dat maakt dat de effecten elkaar in balans houden er geen sprake is van forse negatieve effecten als gevolg van de toename van het aantal bussen.”

Gingen er in 2006 nog 17.500 voertuigen over de Oranjeboulevard, inmiddels zijn dat er nog maar 12.500, zo stelt B en W. In 2026 moet dat uitkomen op 8.900 voertuigen per dag, ongeveer een halvering ten opzichte van 2006. Verder wijst B en W er ook nog op dat de bussen voor 2024 allemaal elektrisch moeten zijn.

Omwonenden vrezen grote overlast door de komst van de bussen, onder meer omdat ze chaos rondom de ovonde verwachten. Ook zijn zoveel bussen slecht voor de luchtkwaliteit en de veiligheid, vinden omwonenden. De Onderwijsboulevard wordt komende jaren ingericht als campus, met veel groen. Daarmee wordt ook dat gebied autoluw.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch