Volledig scherm
. © Thinkstock

Meerderheid gemeenteraad wil tóch wietproef in Den Bosch

DEN BOSCH - De meerderheid van de Bossche gemeenteraad wil dat burgemeester Jack Mikkers Den Bosch tóch aanmeldt voor de landelijke wietproef. Mikkers wil dat niet, maar zeven partijen zijn het daar onder aanvoering van D66 niet mee eens. Die partijen vragen woensdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering aan de burgemeester om de stad alsnog vóór 10 juni te melden. 

Volgens fractievoorzitter René van den Kerkhof van D66 willen zijn partij, VVD, GroenLinks, SP, De Bossche Groenen, PvdA en Leefbaar 's-Hertogenbosch (goed voor 25 van de 39 raadszetels) dezelfde afspraken met het Rijk maken die ook de gemeente Breda wil maken. ,,Dan gaat het om het afdekken van juridische en financiële risico’s’’, aldus Van den Kerkhof. 

Dat betekent volgens de partijen dat bij het meedoen aan de wietproef Den Bosch ‘geen extra kosten maakt voor toezicht en handhaving, boven de kosten die de gemeente nu al maakt’, aldus Van den Kerkhof. De partijen voegen er (nog) een voorwaarde aan toe. ,,De meerderheid van de coffeeshops in Den Bosch moet aan de proef meedoen.’’

Argument van Mikkers telt niet

Mikkers had de gemeenteraad maandagmiddag definitief laten weten dat hij Den Bosch niet aan zou melden omdat niet alle vijf de coffeeshops (vier eigenaren) in de gemeente mee willen doen. En Mikkers heeft ook moeite met het ingezetenencriterium, waarbij buitenlanders niet in de coffeeshops zouden mogen komen. Volgens de zeven partijen telt dat argument niet omdat al is afgesproken dat bij de proef de burgemeesters van de deelnemende gemeenten zelf hun eigen regels over het al dan niet toelaten van buitenlanders mogen en kunnen stellen. 

D66 had met De Bossche Groenen aanvankelijk vragen over  de wietproef ingediend voor het vragenhalfuurtje tijdens de vergadering van woensdagavond, maar daar komt de motie nu voor in de plaats. 

In samenwerking met indebuurt Den Bosch