De beschilderde silo’s op de Tramkade
Volledig scherm
De beschilderde silo’s op de Tramkade © copyright Marc Bolsius

Megaterras op de Dieze, voor goed zicht op schilderen silo's Tramkade

D0 7 feb. De silo's aan de straatkant op de Tramkade staan al vol met graffiti, nu is het de bedoeling dit ook te doen met de silo's aan de waterkant. Maar hoe zorg je dat het publiek daar ook wat van meekrijgt? 

Door Bart Gotink

Tijdens het komende Kings of Colors Festival hebben ze daar wat op gevonden. ,,Er komt een mega-terras op het water van de Binnendieze te liggen", aldus Jan-Henk van Ieperen van het festival. Het wordt een terras op pontons, zo vertelt hij, vergelijkbaar met waar wandelaars tijdens de Nijmeegse Vierdaagse de Maas mee oversteken bij Cuijk. 

Tijdelijke, drijvende bruggen

,,Het tijdelijk terras op het water wordt ongeveer 80 bij 20 meter. Daarop komen stoeltjes en tafeltjes te staan, zodat iedereen het goed kan zien.” Mogelijk komt er ook een foodtruck of dj booth op het tijdelijke terras, waar iedereen goed kan zien hoe de silo’s van kleur verschieten. Dat gebeurt tijdens het gratis festival op  14, 15 en 16 juni.  Voor de aanleg wordt samengewerkt met de Koninklijke Landmacht en de Pioniers- en Pontonniersschool, gespecialiseerd in het bouwen van dit soort tijdelijke, drijvende bruggen. 

Jan-Henk van Ieperen van Kings of Colors tijdens een eerdere editie van het festival.
Volledig scherm
Jan-Henk van Ieperen van Kings of Colors tijdens een eerdere editie van het festival. © Robèrt van Lith/BD

,,Voor het eerst gaat ook een vrouwelijk artiest een silo schilderen", stelt Van Ieperen. Judith de Leeuw en Eelco van den Berg nemen in elk geval één silo voor hun rekening. Wat er op de silo's komt, wil de organisatie nog niet kwijt, maar wel dat het ‘spectaculair’ gaat worden. ,,De kunstenaars hebben werk in dat onder meer in New York, Parijs, Kuala Lumpur en Nashville te zien is geweest. Zij zijn toppers in de wereld van de Urban Art en zullen echt iets toevoegen aan de silo's", stelt artistiek leider Patrick de Kaste.

Na een jaar toegang te hebben gevraagd, is het festival dit jaar weer gratis te bezoeken. Wel komt er ook een betaald podium op het terrein te staan.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch