Volledig scherm
De 12.500ste fiets voor het ANWB Kinderfietsenplan is een feit! V.l.n.r. Gaby van den Biggelaar(Stichting Leergeld Nederland), Sanne van den Rotten(ANWB), Jan Wezendonk(Nationaal Fonds Kinderhulp), Frits van Bruggen(ANWB) en wethouder Ufuk Kâhya. © Chris Korsten

Mijlpaal ANWB Kinderfietsenplan wordt gevierd in Den Bosch

DEN BOSCH - Ieder kind heeft recht op een fiets. Zonder fiets kom je immers nergens. Toch zijn er in ons land vele duizenden kinderen die zich geen fiets kunnen veroorloven. Speciaal voor hen is het ANWB Kinderfietsenplan opgezet. Sinds 2015 hebben burgers al 12.500 gebruikte fietsen, die vervolgens zijn opgeknapt, geschonken aan het initiatief.

Op het ds. Pierson College in Den Bosch stonden donderdagmiddag in het bijzijn van wethouder Ufuk Kâhya de betrokken partijen stil bij de mijlpaal. ,,Op naar de 25.000!", riep ANWB-directeur Frits van Bruggen enthousiast vanaf het podium in de aula waar zich eerste- en tweedejaars leerlingen hadden verzameld. ,,Zonder fiets kom je snel in een geïsoleerde situatie terecht. De wereld om je heen wordt niet alleen kleiner, maar ook krijg je met een beperkte bewegingsvrijheid te maken. Wist je dat ongeveer één op de tien kinderen tot achttien jaar in armoede leeft? Zo'n driehonderdduizend in totaal. In de betreffende gezinnen geniet de aanschaf van een fiets vaak niet de hoogste prioriteit. Vandaar dat we vier jaar terug dit initiatief hebben opgestart", aldus Van Bruggen.

Dankzij inspanningen van het Nationaal Fonds Kinderhulp en de Stichting Leergeld Nederland komen de gedoneerde fietsen bij de juiste gezinnen terecht. ,,Er zijn -verspreid over het land- zeventien inzamelingspunten. Zélf halen we ook fietsen op. Ze hoeven niet in een perfecte conditie te verkeren, maar geen schroot alstublieft. We beschikken tevens over diverse werkplaatsen waar veelal personen met een afstand tot de arbeidsmarkt zich bekommeren over de noodzakelijke opknapbeurten", verduidelijkte projectcoördinator Inge Veliscek.

Mind-illusionist/acteur Jochem Nooyen 'toverde' in samenspel met leerling Ryan Pelzer het 12.500ste exemplaar tevoorschijn.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch