Mislukte ramkraak bij juwelier Schaap en Citroen in Den Bosch, daders gevlucht

Update | videoDEN BOSCH - Bij juwelier Schaap en Citroen aan de Kerkstraat in Den Bosch heeft vrijdagochtend rond 05.30 uur een poging tot een ramkraak plaatsgevonden. De daders zijn op de vlucht geslagen zonder buit. 

De overvallers - volgens de politie gaat het waarschijnlijk om twee personen - reden met de achterkant van hun auto meerdere keren tegen de pui van de winkel aan. Daarbij raakte het glas zwaar beschadigd, evenals de rolluiken en het meubilair. Na een aantal mislukte pogingen om binnen te komen, gingen de daders er in de auto vandoor. 

Klauwhamer

Een politiewoordvoerder meldde dat de daders in een grote, donkerkleurige auto reden, vermoedelijk een Jeep.  Door het herhaaldelijk rammen met de auto lukte het de daders de pui eruit te rijden, maar vervolgens stuitten ze op het rolluik. 

De politie liet tevens weten dat de ramauto beschadigd is en dat er enkele onderdelen zijn blijven liggen. Ook zou er een klauwhamer zijn achtergelaten. Alles is veiliggesteld door de politie. 

Stelletje

Een stelletje dat op een muurtje zat op de Markt, zou de ramkraak hebben zien gebeuren.  Volgens hen probeerden de daders ‘zeker vier keer’ met hun auto de pui te rammen. Toen dat niet lukte stapten ze uit om te proberen de pui verder te forceren, maar zonder resultaat, waarna ze ervandoor gingen. Ze zouden door de Kerkstraat zijn gevlucht.

In het centrum van Den Bosch hangen volop camera's. Ook de juwelier zelf beschikt over bewakingscamera's. De politie onderzoekt de beelden voor meer informatie en ondervraagt getuigen.

Gevel ontwricht

Woordvoerder Mike van Kinderen van de juweliersketen kon vrijdagochtend nog niet veel zeggen over de gevolgen van de kraak voor de winkel. ,,We zijn nu aan het opruimen, zodat we de schade exact kunnen opnemen. Er worden in ieder geval geen spullen vermist. Wel is de gevel ontwricht, dus we moeten kijken wat de gevolgen daarvan zijn voor het pand, hoe dat te herstellen. In de loop van de dag zal duidelijk worden of de zaak op korte termijn weer open kan.”

Tekst gaat verder onder de foto's.

Volledig scherm
Ramkraak bij juwelier Schaap en Citroen in Den Bosch © Bart Meesters
Volledig scherm
Mislukte ramkraak bij juwelier Schaap en Citroen in Den Bosch © Bart Meesters
Volledig scherm
Mislukte ramkraak bij juwelier Schaap en Citroen in Den Bosch © Bart Meesters

Eerder doelwit van dieven

De juwelier was in februari  2017 ook al doelwit van  inbrekers. Dieven klommen op een vrachtwagentje en verschaften zich via een ruit op de eerste verdieping toegang tot het pand, vernielden diverse vitrines en namen sieraden en horloges mee. ,,Na die inbraak hebben we het pand verbouwd en de beveiliging aangepast", aldus Van Kinderen. 

In mei 2019 werd ingebroken bij de juwelier Pieter Jacobs aan de Krullartstraat in Den Bosch. Ook hier kwamen de inbrekers via een - beveiligd - raam op de eerste verdieping binnen en namen ze diverse kostbare sieraden mee. Net als destijds bij Schaap en Citroen werden in de juwelierszaak vitrines vernield. Net als bij de inbraak bij Schaap en Citroen werd een (bestel)auto achtergelaten.

Video van inbraak in februari 2019

In samenwerking met indebuurt Den Bosch