Volledig scherm
De moeder die haar vier kinderen ziekmeldde. © Screenshot RTL

Moeder meldt kinderen ziek voor dagje extra vakantie: honderden euro's boete

DEN BOSCH - Een moeder die haar vier kinderen ziek meldde voor een vakantie, is door de rechtbank in Den Bosch veroordeeld tot 400 euro boete. Dat was dinsdagavond te zien in het RTL5-programma Voor de rechter

De ouders meldden de vier kinderen ziek op de dag voor de kerstvakantie. Ze gingen met het hele gezin naar Noorwegen, op familiebezoek. Omdat één van de vier kinderen gehandicapt is, kostte de reis zo veel tijd, dat één dagje extra vakantie meer dan welkom was. 

Daar dachten de leerplichtambtenaar, officier van justitie en de rechter anders over, bleek in de uitzending. Ook al hadden de kinderen slechts een paar uurtjes school, voor een kerstontbijt. ,,Als ouders zelf bepalen wanneer hun kind naar school komt, is de leerplicht niet te handhaven‘’, was het argument van de officier van justitie. 

De rechter ging daarin mee en veroordeelde de ouders tot 100 euro boete per ziekgemeld kind. In totaal 400 euro. ,,Waarom heeft u de leerplichtambtenaar vooraf niet gevraagd om dispensatie?‘’, vroeg hij de moeder nog. ,,Daar heb ik achteraf wel spijt van‘’, reageerde ze.

,,Het is best wel balen van die 400 euro‘’, besloot de moeder toen ze de rechtszaal uit was. ,,Maar we hebben wel een hele fijne vakantie gehad met ons hele gezin. Zo'n fijne kerst. Daar kan die 400 euro niet tegenop.‘’ 

In samenwerking met indebuurt Den Bosch