Het monumentale raadhuis in Vught is on onverwacht slechte staat.
Volledig scherm
Het monumentale raadhuis in Vught is on onverwacht slechte staat. © copyright Marc Bolsius

Monumentaal raadhuis Vught in onverwacht slechte staat; renovatie kost ruim drie ton extra

VUGHT - De kosten van renovatie van het Vughtse raadhuis vallen fors tegen. Het rijksmonument is in onverwacht slechte staat. Opknappen kost 310.500 euro meer dan aanvankelijk gedacht.

De onverwacht slechte staat van het gebouw werd pas zichtbaar na het verwijderen van de oude verflaag. Toen kwamen er ook andere gebreken aan het licht. Die zijn minder dringend, maar nu meenemen betekent  volgens de gemeente Vught besparing van kosten in de toekomst.

Bij de renovatie van het raadhuis draaide het vooral om het verwijderen van de oude verflaag en het aanbrengen van een nieuwe laag. Toen begin oktober de oude verf volledig was verwijderd, kwamen er gebreken naar voren die niet eerder zichtbaar waren en waarvan de (extra) kosten, rond 200.000 euro, dan ook niet zijn geraamd.

Onderzoek

Het college startte direct een onderzoek naar oorzaak, herstel en meerkosten. Daaruit bleek dat de gebreken ontstaan zijn tijdens renovatiewerk in de vorige eeuw, met andere technieken en andere regels. Omdat het gebouw toen ook nog geen rijksmonument was, waren de eisen aan het werk én dus de kwaliteit van het resultaat, beduidend minder ook.

Andere gebreken die aan het licht zijn gekomen, betreffen kozijnen en torenspits. Het college wil ter voorkoming van extra kosten in de toekomst, het hiervoor benodigde herstel in de huidige renovatie meenemen. Het gaat hierbij om een bedrag van ruim 100.000 euro.

Het Vughtse raadhuis is ‘ingepakt'.
Volledig scherm
Het Vughtse raadhuis is ‘ingepakt'. © copyright Marc Bolsius

Het meerwerk leidt volgens de gemeente niet tot vertraging. In mei 2020 is het raadhuis weer open voor gebruik.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch