Sanne van der Steen met haar dochters Mila(9) en Suze(5) en partner Ferry van Reede
Volledig scherm
Sanne van der Steen met haar dochters Mila(9) en Suze(5) en partner Ferry van Reede © Chris Korsten

MS Motion Den Bosch levert voorlopig ruim 39.000 euro op

DEN BOSCH - Veel aspecten rondom de (vooralsnog) ongeneeslijke en 'zenuwslopende' ziekte Multiple Sclerose(MS) zijn in nevelen gehuld. Geld voor onderzoek is daarom hard nodig. Het Nationaal MSfonds organiseert onder meer al sinds 2014 het hardloop- en wandelevenement MS Motion. Voor het eerst op deze zondag ook in Den Bosch. Dat leverde gelijk een mooi bedrag op, met een voorlopige tussenstand van ruim 39.000 euro.

Bijna driehonderd personen deden -verdeeld over een viertal categorieën- mee aan het evenement. Het ging daarbij om zowel de 5 en 10 kilometer wandelen als hardlopen. De Pettelaarse Schans fungeerde als start- én eindpunt van het parcours, dat onder andere het gebied rondom de Zuiderplas omvatte. 

‘Puur op karakter’

Een van de deelnemers was Sanne van der Steen(38) uit Oss die de tocht samen met haar partner Ferry van Reede en haar twee dochters Mila en Suze volbracht. "Het was behoorlijk zwaar, moet ik toegeven. Het is uiteindelijk gelukt. Puur op karakter. Dat maakt me trots", sprak Van der Steen. In 2006 is bij haar MS geconstateerd. "Sindsdien is er veel veranderd in mijn leven. Maar geen enkele ziekte krijgt me klein, zolang ik samen met mijn familie en vrienden ben. Een uitvloeisel is dat we een speciaal team hebben geformeerd. Het team, dat de naam De Voskes draagt, telt inmiddels 26 personen die me een hart onder de riem steken. Met inbegrip van de opbrengst van een recent sponsordiner hebben we gezamenlijk méér dan zesduizend euro bij elkaar gesprokkeld voor dit goede doel."

Plots

Bosschenaar Leon Koudijs(47), die eveneens MS onder de leden heeft, was óók van de partij. Hij liep samen met elf collega's van uitgeverij Malmberg. "Ongeveer vijftien jaar geleden stond de linkerkant van mijn gezicht, met name in de buurt van mijn oog, ineens helemaal strak. Er volgde een uitgebreid onderzoek. De artsen legden een verband met MS, maar hard bewijs ontbrak. Opmerkelijk genoeg gingen al die jaren geruisloos voorbij, totdat ik oktober vorig jaar plotseling last kreeg van extreme lichamelijk vermoeidheid", bracht Koudijs in herinnering. 

Teckel Bliss te midden van Leon Koudijs en aanstaande bruid Patricia Hoos
Volledig scherm
Teckel Bliss te midden van Leon Koudijs en aanstaande bruid Patricia Hoos © Chris Korsten

"Na meerdere bloed- en neurologische onderzoeken en twee MRI-scans kreeg ik de diagnose MS. Dat was op 1 april. Nee, dit is geen grap. Een uitslag die insloeg als een bom. Gelukkig gaat het de laatste tijd weer een stuk beter. Ondanks de diagnose blijf ik positief, wat moet je anders? Ben iemand die niet snel bij de pakken neerzit."
Om het woord bij de daad te voegen, stapt-ie op woensdag 14 augustus in het huwelijksbootje met zijn geliefde Patricia. 

Tevreden

Rowan Teegelaar, communicatiemedewerker van het Nationaal MSfonds, toonde zich na afloop tevreden: "We zijn blij met het voorlopige eindbedrag van deze actie. Daarbij moet worden aangetekend dat de teller nog (wat) kan oplopen. Den Bosch is na Zwolle, Rotterdam en Almere de vierde halte van MS Motion 2019. Op 29 september vormt Utrecht het laatste station. Reken maar, dat wordt een knaller met rond de duizend deelnemers! Alle opbrengsten van dit jaar komen ten goede aan darmfloraonderzoek."
Multiple Sclerose is een aandoening van het centrale zenuwstelsel. Nederland kent momenteel circa 17.000 MS-patiënten. Elk jaar komen er gemiddeld achthonderd nieuwe diagnoses bij.

  1. Nepverpleegkundige had na ontslag bij JBZ meteen alweer sollicitatie lopen
    PREMIUM

    Nepver­pleeg­kun­di­ge had na ontslag bij JBZ meteen alweer sollicita­tie lopen

    DEN BOSCH - Kort nadat de Bossche nepverpleegkundige begin april bij het Jeroen Bosch Ziekenhuis was ontslagen, had hij alweer een sollicitatieprocedure lopen bij een welzijnsinstelling. Naar nu blijkt deed het JBZ pas op 14 mei - dat was zo’n zes weken na zijn ontslag - bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg een ‘melding van disfunctioneren’. Dat had volgens de regels binnen drie dagen moeten gebeuren.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch