De sfeervolle MuseumBrasserie in het Museumkwartier maakt kans op de ‘Raket Award'.
Volledig scherm
De sfeervolle MuseumBrasserie in het Museumkwartier maakt kans op de ‘Raket Award'. © Marc Bolsius

MuseumBrasserie Den Bosch eindigt als tweede tijdens eerste uitreiking van ‘Raket Award’

UPDATEDEN BOSCH/VUGHT - De MuseumBrasserie in het Noordbrabants Museum in Den Bosch is tijdens de finale van de eerste ‘Raket Award’ op de tweede plaats geëindigd. De Rabobank werd eerste. De Raket Award is een tweejaarlijkse prijs voor organisaties die mensen met een beperking een eerlijke kans geven op een baan en werd donderdag uitgereikt in Novalis in Vught.

De MuseumBrasserie is een onderdeel van Maison van den Boer en moest het met een pitch opnemen tegen Achmea en Rabobank. Theo Verbruggen (NOS) presenteerde het evenement dat als doel heeft arbeidsparticipatie naar een hoger plan te tillen. Bosschenaar Nik van Hoogstraten is de drijvende kracht achter de Stichting Raket. Een vrijwilligersorganisatie die hij in 2015 oprichtte. 

Rabobank heeft de eerste Raket Award gewonnen.
Volledig scherm
Rabobank heeft de eerste Raket Award gewonnen. © Nik van Hoogstraten

Van Hoogstraten heeft niet aangeboren hersenletsel. Hij trok landelijk de aandacht door een brandbrief aan de politiek te sturen over zijn moeizame zoektocht naar werk. Sinds juni werkt hij bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid als ambassadeur voor mensen met een arbeidsbeperking. ,,Door te blijven inspireren en te verbinden help ik het ministerie diverser te worden door meer aandacht te scheppen voor onder andere mensen met een arbeidsbeperking, migratieachtergrond of lhbt’ers", aldus Van Hoogstraten.

Kansen en talenten

Met Raket wil hij de wereld, overheid en werkgevers inspireren om op een andere manier naar mensen met een beperking te kijken. ,,Vaak worden beperkingen gezien als obstakels, waardoor er geen oog meer is voor kansen en talenten", aldus de Bosschenaar. ,,Talenten moet je juist uitbuiten en tegelijkertijd zorgen dat beperkingen zo min mogelijk een belemmering zijn voor zowel de werknemer als de collega’s en de werkgever.”

Quote

Elk mens, iedere collega, heeft dingen die hem of haar uniek maken

Daan Schouten, Manager MuseumBrasserie

De MuseumBrasserie deelt de visie van Van Hoogstraten. De brasserie verzorgt lunches, borrels, (walking) dinners en (huwelijks)feesten in de ruimtes van het Museumkwartier en doet bijvoorbeeld ook de catering voor evenementen zoals Jazz in Duketown. ,,Wij ervaren binnen ons team eigenlijk geen beperkingen", aldus Daan Schouten, manager van de MuseumBrasserie. ,,Elk mens, iedere collega, heeft dingen die hem of haar uniek maken. De één heeft een vluchtverleden, de ander moet iets te frummelen hebben als hij langere tijd stil zit, functioneert het beste bij een duidelijke taakomschrijving, of hoort je niet, maar kan perfect liplezen, pikt als geen ander non-verbale signalen op en leert ons gebarentaal. De saamhorigheid binnen het team is groot. We weten hoe we het beste uit elkaar en uit het team kunnen halen en leren van elkaar. Er is veel ruimte voor ontwikkeling en eigen initiatief. Fouten maken mag, dat hoort erbij."

In samenwerking met indebuurt Den Bosch