Volledig scherm
Met deze constructie wordt plastic verwijderd in de Dieze in Den Bosch. © Marc Bolsius

Mysterie vaartuig ontrafeld: Ocean Cleanup actief in de Dieze in Den Bosch

DEN BOSCH - Een woordvoerder van het ministerie kon maandag niet vertellen welk vreemd vaartuig sinds enkele dagen op de Dieze drijft ter hoogte van de ponteniersschool van de genie vlakbij de Bossche Treurenburg. Maar dinsdagochtend lukte dat wel. Het ponton heeft alles te maken met een schoonmaakactie van de stichting Ocean Cleanup van Boyan Slat die zich inzet voor het verwijderen van plastic uit de oceaan.

,,Het is onduidelijk wie hiervoor verantwoordelijk is. Maar er drijft opvallend veel plastic voor de haven van de ponteniersschool en dat laten we nu verwijderen’’, aldus de woordvoerder van het ministerie van Defensie. 

Drijvende armen

Slat ontwierp in 2012 een drijvende installatie van lange drijvende armen die in de vorm van een V op strategische plekken in zee worden geplaatst. Door de stroming moet het plastic worden gevangen, waarna het wordt opgeslagen en opgehaald door een tanker. Hij won hiermee de prijs voor Best Technical Design aan de Technische Universiteit Delft. 

Een kleine variant hiervan is nu actief in Den Bosch. Volgens een woordvoerder is nog niet te zeggen wanneer het opruimen is voltooid. 

In samenwerking met indebuurt Den Bosch