Volledig scherm
Aan de Ruttenhofstraat in Rosmalen was de overlast door de vliegen erg groot. © Marc Bolsius

Na 30 jaar overlast is het zeker: die vervelende vliegen in Rosmalen komen van de nertsenfokkerij

DEN BOSCH - Bijna drie decennia na de eerste overlast staat het voor de gemeente Den Bosch vast: de vliegenoverlast rond de Oude Baan in Rosmalen wordt veroorzaakt door nertsenfokkerij Rios Mink.

Op twintig plekken rond de nertsenfokkerij plaatste het landelijk adviesbureau voor dierenplagen (CAD) vorig jaar tussen juni en september lijmpotjes om vliegen te vangen. Dat gebeurde in opdracht van de gemeente Den Bosch bij bedrijven en particulieren. De vele honderden vliegen die er met hun pootjes in vast bleven zitten, werden onderzocht en bleken van dezelfde soort te zijn als de larven die in de mest van de fokkerij werden aangetroffen.

B en W concludeerden daarop dat de milieuvergunning voor de fokkerij moet worden aangepast. Het ontwerp hiervoor is nu gepubliceerd. De wijziging komt er grofweg op neer dat Rios Mink nog zorgvuldiger de nertsenpoep moet opruimen, evanals zaken die met die poep in aanraking komen.

Rond geboorte van jonge nertsen

Peter Muselaers, hoofd van de afdeling die toeziet op (naleving van) vergunningen, legt uit dat het daarbij vooral gaat om de horperiode, rond de geboorte van de jonge nertsen. In die zes weken worden inleghorren in kooien geplaatst. Poep van de nertsen valt op de grond, maar ook op de horren. De gemeente wil dat deze horren daarom na zes weken ook in de gesloten mestopslag worden geplaatst en worden behandeld met gif dat vliegenmaden doodt. Mestresten in de sheds (de plekken waar de kooien staan) moeten dan ook meteen worden verwijderd, evenals de mest onder de kooien zelf. 

Al het poepafval moet in de gesloten mestopslag komen en daar binnen tien dagen weer uit worden verwijderd. Volgens de gemeente kan zo worden voorkomen dat maden zich buiten deze 'cirkel' ontpoppen tot vlieg en elders overlast veroorzaken.

Reactie Rios Mink

In een eerste reactie zegt een woordvoerder van Rios Mink dat het bedrijf de vliegenoverlast voor omwonenden betreurt. ,,We proberen er alles aan te doen om die te voorkomen. Tegen de gemeente hebben we regelmatig gezegd dat de oorzaak moet worden gezocht bij de bron. Wij dekken alle mest nu ook al meteen af en bestrijden de maden met een middel dat ze doodt. Dus eigenlijk kunnen deze maden geen vlieg meer worden." Het bedrijf moet de ontwerpvergunning nog bestuderen, vooraleer het weet of er bezwaar wordt gemaakt.

Aad van der Steen, voorzitter van wijkraad Sparrenburg, is blij dat nu voor de gemeente vaststaat wat de bron van de overlast is. Hij hoopt dat aanvullende maatregelen helpen. ,,Afgelopen jaar viel het mee. Maar er waren jaren dat je niet buiten kon zitten met een glas wijn."

Volledig scherm
De Rios Mink-nertsenfokkerij aan de Oude Baan in Rosmalen. © Roel van der Aa

Volg het BD op Instagram
De mooiste foto’s en leukste video’s uit Brabant in jouw tijdlijn. Volg ons op Instagram en zie ons laatste nieuws tussen jouw verhalen.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch