Volledig scherm
Sint-Jan in Den Bosch © ANP XTRA

Nederlandse trekpleisters overbelast door toeristen, Brabant populairder dan Limburg

DEN BOSCH - De grote trekpleisters in Nederland raken in versneld tempo overspoeld door internationale toeristen. ,,De noodzakelijke spreiding van toeristen stagneert", waarschuwt Jos Vranken van het Nederlands Bureau voor Toerisme NBTC donderdag in de Telegraaf. Uit onderzoek blijkt dat Brabant onder internationale toeristen iets populairder is dan Limburg.

Veel hotspots in Nederland kampen volgens het NBTC met files, opstoppingen en overlast voor bewoners. Al twee jaar hanteert het NBTC de 'HollandCity-strategie', waarmee ons land als één grote metropool van steden, natuur en platteland met korte reisafstanden wordt gepromoot.

,,Helaas gaat het spreiden ons niet hard genoeg. Het gevolg is overbelasting van populaire plekken in en rond Amsterdam, Utrecht en Rotterdam. Dat geldt ook voor dorpen als Kinderdijk en Volendam. In toenemende mate geeft het overlast voor bewoners. De kloof tussen de Randstad en de rest van Nederland dreigt juist groter te worden", stelt Vranken.

Uit het Trenrapport Toerisme 2017 komt naar voren dat meer dan de helft van de internationale toeristen de provincie Noord-Holland bezoekt, gevolgd door Zuid-Holland met 14 procent. Daarachter zitten Zeeland en Brabant (7 procent) en Limburg (6 procent).

De overige provincies hebben een aandeel van minder dan 3 procent.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Den Bosch