Al verbod op beregenen van akkers.
Volledig scherm
Al verbod op beregenen van akkers. © Domien van der Meijden

Nu al verbod voor boeren op het beregenen van akkers bij Aa en Maas

DEN BOSCH - Het is zo kurkdroog dit voorjaar dat waterschap Aa en Maas nog nooit zo vroeg in het seizoen een beregeningsverbod heeft afgekondigd als dit jaar. Dat verbod geldt voor het gebied ten zuiden van de lijn Den Bosch, Nuland en Herpen.

De aanhoudende droogte, de hoge temperaturen en de huidige waterstanden nopen waterschap Aa en Maas nu al tot het instellen van beregeningsverboden voor akkers. Ook het sproeien van tuinen en sportvelden met water uit sloten en beken is al verboden.

Quote

Zelfs het grondwater­peil daalt alweer snel

Lambert Verheijen, Dijkgraaf Aa en Maas

Dijkgraaf Lambert Verheijen van Aa en Maas roept inwoners op om nu al zuinig met water te zijn. ,,Wij willen alles doen wat mogelijk is om boeren, tuinders en andere watergebruikers van voldoende water te voorzien. Maar dat is in deze droge periode niet gemakkelijk. Door de droogte zakt het water snel weg uit sloten en beken. En zelfs het grondwaterpeil zakt alweer. Dus moet iedereen zijn steentje bijdragen en zuinig zijn met water.”

Uitzonderingen op verbod

Het beregeningsverbod geldt nu voor het gebied ten zuiden van de lijn Den Bosch, Nuland en Herpen. Er zijn uitzonderingen voor het verbod. Dat geldt onder meer voor het blussen van branden, weidepompen voor vee, het onttrekken van water voor peilgestuurde drainage en deelnemers aan de pilot ‘Bier, Boer en Water’ in de omgeving van Bavaria in Lieshout.

  1. Sint-Jan laat terrassen toe in tuin: ‘Een gebaar naar de ondernemers die het moeilijk hebben’
    PREMIUM

    Sint-Jan laat terrassen toe in tuin: ‘Een gebaar naar de onderne­mers die het moeilijk hebben’

    DEN BOSCH - Horeca-ondernemers uit de directe omgeving van de Sint-Jan mogen de Sint-Janstuin aan de kant van Hinthamerstraat inrichten als terras. ,,Het is bijzonder om deze tuin te mogen gebruiken. Daarom zijn er ook regels vastgesteld voor gebruik. Er wordt gewerkt met reserveringen, de tuin sluit om 23.00 uur en de locatie en haar omgeving worden geëerbiedigd’’, aldus plebaan Vincent Blom.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch